Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

CSL

Paraat

VEB

ARAS

Regio Control Veldt

20face

Avigilon Alta

Bydemes

Securitas

Service Centrale Nederland

EAL

Milestone

G4S

SmartCell

VVNL

ADI

Eagle Eye Networks

Kiwa

Paxton

Seris

NetworxConnect

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Connect Security

HID

2N

CDVI

Centurion

Nimo Dog Security

RoSecure

Brivo

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Nimo Drone Security

Dero Security Products

OSEC

PG Security Systems

Genetec

Seagate

CardAccess

Eizo

Crown Security Services

Ajax Systems

Advancis

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

i-Pro

De Beveiligingsjurist

ASIS

Top Security

Optex

HD Security

Multiwacht

Gold-IP

Akuvox

Secusoft

BHVcertificaat.online

Add Secure

Unii

VBN

Uniview

Trigion

Hikvision

Sequrix

IDIS

ASSA ABLOY

GFT

Alphatronics

NIBHV

SOBA

Explicate

JMB Groep

Lobeco

SmartSD

VideoGuard

Nenova

VAIBS

Siemens rookmelder SD230N voor woningen

7 februari 2008
Redactie
00:04

Siemens heeft het assortiment Delta wandschakelmateriaal uitgebreid met de rookmelder Delta reflex SD230N. Dit nieuwe type rookmelder voldoet aan alle functionele eisen van de Nederlandse norm NEN 2555 en de Europese norm EN 14604. De rookmelder is voor toepassing in particuliere woningen.

De nieuwe rookmelder Delta reflex SD230N detecteert rook in iedere vorm en geeft een alarm voordat de rookconcentratie schadelijk is voor mensen. Het is een optische rookmelder die werkt volgens het principe om langs foto-elektrische weg lichtverstrooiing te detecteren. Het alarm is te zien doordat een rode led gaat knipperen bij de melder in de ruimte waar rookontwikkeling wordt gesignaleerd. Bovendien geeft de rookmelder een akoestisch alarm. Dit fluctuerende signaal heeft een geluidssterkte van tenminste 85 dB(A). De rookmelder is met maximaal 38 identieke rookmelders te koppelen. Als een van deze melders een rookontwikkeling signaleert, geven direct alle melders een geluidsalarm. Doordat de rode led’s bij de overige rookmelders niet knipperen worden de bewoners die elders in het huis verblijven erop attent gemaakt dat ergens in het huis een melder rook heeft gesignaleerd.

De montage van de rookmelder is snel en eenvoudig uit te voeren. De SD230N wordt geleverd met een 9 Volts batterij voor het overbruggen van de 230 V voedingsspanning bij netuitval. Als de batterij niet in de rookmelder is geplaatst voorkomt een mechanische vergrendeling dat men de rookmelder kan monteren. Juist in geval van een beginnende brand kan de smeltveiligheid in de desbetreffende groep door kortsluiting of een aardingsfout al zijn uitgeschakeld. Als de batterijspanning onder een bepaald niveau komt wordt er gedurende 30 dagen een melding gegeven. Iedere 32 s knippert de rode led een keer en is er een kort alarmsignaal te horen. Gedurende deze periode kan de batterij nog wel zijn back-up functie uitvoeren. Het functioneren van de rookmelder is met een testknop periodiek te controleren waarbij de rode led gaat knipperen en het geluidssignaal is te horen.

De nieuwe rookmelder heeft een fraai, modern design en is uitgevoerd in de titaniumwitte kleur RAL 9010. De melder is gemaakt van materiaal dat uitermate bestendig is tegen de schadelijke invloed van UV-licht. Naast het type rookmelder Delta reflex SD230N levert Siemens nog andere uitvoeringen. Een van deze uitvoeringen is ondermeer geschikt om via een ingebouwd uitgangsrelais het alarmeringssignaal draadloos over te brengen naar andere rookmelders. Het uitgangsrelais maakt hierbij gebruik van radiofrequente datatransmissie.

Voor rookmelders in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten is het Bouwbesluit 2003 en de daarbij behorende norm NEN 2555 van toepassing. Daarnaast moeten rookmelders voldoen aan de Europese norm EN 14604 voor de CE-certificatie. Volgens het Bouwbesluit 2003 is het verplicht om rookmelders op iedere verdieping in alle zogeheten verkeersruimten van een dergelijk project te plaatsen. In de norm staat onder meer dat de rookmelders onderling koppelbaar moeten zijn en moeten beschikken over een back-up functie door middel van een batterij.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner