Slachtoffer vaker tijdig geïnformeerd over vrijlating dader
Het gebeurde vorig jaar negentien keer dat slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden te laat hoorden dat de dader uit de gevangenis of tbs-kliniek werd ontslagen. Dat blijkt uit cijfers van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV). Het betekent wel een forse daling ten opzichte van 2014.
In 2014 gebeurde het nog 61 keer dat slachtoffers en nabestaanden te laat werden geïnformeerd. Dat behoort minimaal een week van tevoren te gebeuren. Dit geldt ook in het geval van verlof. Bij een ontsnapping dient zo snel mogelijk daarna informatie uit te gaan. Zo moet voorkomen worden dat slachtoffers van zware misdrijven onverwacht de dader tegen het lijf lopen. De regels gelden overigens alleen als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad.
Ook in 2016 gaat het nog niet goed, maar is opnieuw een verbetering te constateren. Tot nu is vijf keer te laat gemeld dat een gedetineerde is vrij gelaten. Zestien personen hadden daarover geïnformeerd moeten worden.
Gelukkig gaat het in verreweg de meeste gevallen wel goed. In 2015 werden bij 99,5 procent van de bijna vierduizend vrijlatingen de slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren op de hoogte gebracht. In 2014 was dat 98 procent van 3385 vrijlatingen, aldus het Openbaar Ministerie. In 2012, het eerste jaar dat de cijfers werden bijgehouden, ging het 265 keer fout op een totaal van 5226 vrijlatingen.