Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

Masset Solutions

ASIS

Milestone

Crown Security Services

PG Security Systems

Uniview

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

VEB

Sequrix

CardAccess

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

G4S

Gold-IP

Alphatronics

Seagate

Optex

VideoGuard

Connect Security

NIBHV

Brivo

CSL

Hikvision

Add Secure

2N

i-Pro

Top Security

ARAS

Centurion

RoSecure

Akuvox

VBN

OSEC

EAL

Genetec

NetworxConnect

Nenova

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Advancis

HD Security

IDIS

Bydemes

Multiwacht

20face

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Eizo

Ajax Systems

JMB Groep

Explicate

VAIBS

BHVcertificaat.online

Paraat

ADI

VVNL

CDVI

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Alarm Meldnet

SOBA

HID

Kiwa

Unii

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

SmartSD

Seris

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

Paxton

Regio Control Veldt

Trigion

GFT

Slachtoffers misdrijven voelen zich vaker in de steek gelaten

22 februari 2024
Redactie
10:28

Slachtoffers van misdrijven waarbij geen rechtszaak volgt, ervaren een gevoel van verlatenheid. Dat concludeert Slachtofferhulp Nederland na gesprekken met betrokkenen. Dit komt door steeds meer geseponeerde strafzaken en zaken die door het OM worden afgehandeld zonder tussenkomst van een rechter, waarbij slachtoffers geen spreekrecht krijgen.

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland, maakt zich zorgen over het feit dat steeds minder slachtoffers hun recht kunnen halen in de rechtszaal. Ze merkt tegenover de NOS op dat slachtoffers vaak buiten het proces staan, alleen in staat om een bonnetje voor schadevergoeding te ontvangen.
Slachtoffers hebben meer moeite met de verwerking van misdrijven wanneer hun zaak niet wordt behandeld. Dat resulteert in een toename van het aantal aanmeldingen bij Slachtofferhulp. Jansen benadrukt dat de positie van het slachtoffer onder druk komt te staan, met name vanwege het toenemende gebruik van strafbeschikkingen door het OM, zelfs in zaken waarin slachtoffers spreekrecht zouden hebben gehad.

Begeleiding kan beter
Het Openbaar Ministerie reageert dat niet elke zaak voor de rechter kan komen, maar erkent dat de begeleiding van slachtoffers beter kan. De topman van het OM, Rinus Otte, benadrukt dat niet elke zaak naar de strafrechter kan worden gebracht, maar dat er wel rekening wordt gehouden met de belangen van de slachtoffers. Hij erkent dat er af en toe fouten worden gemaakt, maar stelt dat het merendeel van de zaken goed verloopt.
Er bestaat echter een zorg over de focus van het OM op zware zaken zoals georganiseerde misdaad, waardoor veel andere zaken worden geseponeerd. Otte ontkent dit en benadrukt dat het OM nog steeds veel aandacht besteedt aan “gewone zaken en mensen van vlees en bloed”. Hij erkent echter dat er ruimte is voor verbetering in het uitleggen van beslissingen aan slachtoffers.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner