Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

SmartCell

G4S

Top Security

Bydemes

Nimo Drone Security

CDVI

Trigion

CSL

Seris

SmartSD

PG Security Systems

Paxton

Genetec

Add Secure

VAIBS

Service Centrale Nederland

Advancis

EAL

De Beveiligingsjurist

Eizo

HD Security

JMB Groep

Eagle Eye Networks

SOBA

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Centurion

Securitas

RoSecure

Seagate

Multiwacht

Paraat

Connect Security

Optex

Unii

Kiwa

VBN

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Oribi ID Solutions

Lobeco

VVNL

Akuvox

NIBHV

VideoGuard

Hikvision

i-Pro

HID

ASSA ABLOY

CardAccess

Regio Control Veldt

IDIS

Milestone

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Gold-IP

ADI

VEB

Brivo

Ajax Systems

20face

ARAS

Avigilon Alta

OSEC

ASIS

Explicate

Nimo Dog Security

2N

Nenova

DZ Technologies

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Uniview

Crown Security Services

Masset Solutions

Alphatronics

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Slachtoffers misdrijven voelen zich vaker in de steek gelaten

22 februari 2024
Redactie
10:28

Slachtoffers van misdrijven waarbij geen rechtszaak volgt, ervaren een gevoel van verlatenheid. Dat concludeert Slachtofferhulp Nederland na gesprekken met betrokkenen. Dit komt door steeds meer geseponeerde strafzaken en zaken die door het OM worden afgehandeld zonder tussenkomst van een rechter, waarbij slachtoffers geen spreekrecht krijgen.

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland, maakt zich zorgen over het feit dat steeds minder slachtoffers hun recht kunnen halen in de rechtszaal. Ze merkt tegenover de NOS op dat slachtoffers vaak buiten het proces staan, alleen in staat om een bonnetje voor schadevergoeding te ontvangen.
Slachtoffers hebben meer moeite met de verwerking van misdrijven wanneer hun zaak niet wordt behandeld. Dat resulteert in een toename van het aantal aanmeldingen bij Slachtofferhulp. Jansen benadrukt dat de positie van het slachtoffer onder druk komt te staan, met name vanwege het toenemende gebruik van strafbeschikkingen door het OM, zelfs in zaken waarin slachtoffers spreekrecht zouden hebben gehad.

Begeleiding kan beter
Het Openbaar Ministerie reageert dat niet elke zaak voor de rechter kan komen, maar erkent dat de begeleiding van slachtoffers beter kan. De topman van het OM, Rinus Otte, benadrukt dat niet elke zaak naar de strafrechter kan worden gebracht, maar dat er wel rekening wordt gehouden met de belangen van de slachtoffers. Hij erkent dat er af en toe fouten worden gemaakt, maar stelt dat het merendeel van de zaken goed verloopt.
Er bestaat echter een zorg over de focus van het OM op zware zaken zoals georganiseerde misdaad, waardoor veel andere zaken worden geseponeerd. Otte ontkent dit en benadrukt dat het OM nog steeds veel aandacht besteedt aan “gewone zaken en mensen van vlees en bloed”. Hij erkent echter dat er ruimte is voor verbetering in het uitleggen van beslissingen aan slachtoffers.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner