Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

HD Security

VAIBS

Advancis

Eizo

Add Secure

DZ Technologies

Alphatronics

Bosch Security Systems

Brivo

Securitas

2N

Paraat

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

CDVI

VVNL

Explicate

HID

Secusoft

SmartSD

ARAS

CardAccess

IDIS

Oribi ID Solutions

EAL

Crown Security Services

PG Security Systems

Top Security

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Unii

OSEC

Trigion

Sequrix

CSL

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Nenova

ADI

Avigilon Alta

VEB

Alarm Meldnet

GFT

RoSecure

Kiwa

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Masset Solutions

SmartCell

NIBHV

Centurion

Hanwha Vision Europe

VBN

Nimo Drone Security

Milestone

ASSA ABLOY

JMB Groep

Uniview

Akuvox

20face

SOBA

Ajax Systems

Optex

VideoGuard

Bydemes

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Seris

Hikvision

i-Pro

Paxton

ASIS

G4S

Multiwacht

Connect Security

Slapende beveiliger ten onrechte op staande voet ontslagen

18 maart 2020
Redactie
13:51

Ontslag op staande voet is een te zware straf voor in slaap vallen tijdens het werk. Dat vond het gerechtshof in Arnhem in een zaak die een beveiliger had aangespannen tegen zijn werkgever Code Beveiliging. Het bedrijf moest hem alsnog acht maanden salaris nabetalen. De beveiliger is inmiddels met pensioen.

De destijds 65-jarige beveiliger ‘werkte’ sinds 2012 bij de Utrechtse zorginstelling Abrona, waar verstandelijk gehandicapten wonen. Volgens zijn werkgever zou hij structureel in slaap vallen tijdens zijn diensten, al ontbrak het bewijs daarvan. Wel werd hij een keer slapend aangetroffen door een collega. Die meldde dit, waarop de beveiliger op staande voet werd ontslagen. Code Beveiliging koos voor de zwaarste sanctie vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners van de zorginstelling. Deze mensen zouden bij een incident niet in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen.

Hoger beroep
De beveiliger was het niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Die stelde hem afgelopen najaar in het gelijk. Code Beveiliging besloot daarop hoger beroep aan te tekenen. Het bedrijf wilde niet alleen goedkeuring van het ontslag, maar ook terugbetaling van bijna 43.000 euro aan salarissen over 2017 en 2018, omdat de medewerker niet gewerkt zou hebben, maar voortdurend en structureel had geslapen tijdens zijn dienst.
Code Beveiliging verloor de zaak in hoger beroep omdat de beveiliger niet alleen aanwezig was in de zorginstelling. Hij draaide de diensten samen met een ervaren collega. Daarnaast speelde de hoge leeftijd van de beveiliger een rol. Een officiële waarschuwing was volgens het Gerechtshof voldoende geweest. Ook vond de rechter dat niet voldoende bewezen was dat de beveiliger structureel sliep tijdens zijn werk. Waarom zou hij daar dan niet eerder op zijn aangesproken? De foto die een collega had gemaakt, was van een zodanige kwaliteit dat de beveiliger hierop niet geïdentificeerd kon worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner