Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

NIBHV

20face

ASIS

Multiwacht

Alphatronics

Top Security

Milestone

RoSecure

Add Secure

OSEC

Gold-IP

Dahua

SMC Alarmcentrale

Seagate

De Beveiligingsjurist

CDVI

Paraat

IDIS

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

2N

Trigion

G4S

GFT

Regio Control Veldt

Ajax Systems

VAIBS

Eizo

i-Pro

Sequrix

SmartSD

Nenova

Uniview

EAL

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

Brivo

Paxton

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Lobeco

CardAccess

Connect Security

Genetec

ADI

ASSA ABLOY

Akuvox

Kiwa

Secusoft

ARAS

VideoGuard

NetworxConnect

SOBA

VEB

VBN

Optex

Masset Solutions

CSL

Explicate

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Dero Security Products

HID

PG Security Systems

SmartCell

Oribi ID Solutions

HD Security

MPL

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

Hikvision

Boon Edam

Eagle Eye Networks

Unii

Advancis

Centurion

Service Centrale Nederland

Securitas

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

VVNL

Slimme camera’s gaan winkeldiefstallen herkennen

21 februari 2024
Redactie
09:00

Supermarkten gaan de strijd aan tegen winkeldiefstal met slimme camera’s die verdacht gedrag herkennen. Jumbo start een proef waarbij deze technologie wordt ingezet in enkele filialen, met plannen om het uit te rollen naar honderden winkels. De camera’s, uitgerust met speciale software, kunnen detecteren of klanten producten in hun jas, tas of zak steken, waardoor diefstal wordt opgemerkt. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Dennis Oude Alink, bedrijfsleider van een Jumbo in Hengelo, is winkeldiefstal vaak gericht op dure producten zoals rosbief en andere vleeswaren. Een recent voorval waarbij een man zijn rugzak vulde met rosbief werd opgemerkt dankzij deze technologie. Deze proactieve aanpak is cruciaal gezien de aanzienlijke schade die winkeldiefstal aanricht. Jumbo rapporteerde in januari dat er vorig jaar voor 100 miljoen euro gestolen is.

Kunstmatige intelligentie
Het systeem werkt door middel van kunstmatige intelligentie en stuurt meldingen naar de bedrijfsleider zodra verdacht gedrag wordt gedetecteerd, inclusief een korte video. Oude Alink beweert dat hij dankzij deze technologie in augustus alleen al achttien winkeldieven heeft betrapt, terwijl dit aantal normaal gesproken op twee of drie per week ligt.
Het Franse bedrijf Veesion levert de technologie, die momenteel al in meer dan 110 Nederlandse supermarkten wordt gebruikt. De privacywetgeving wordt in acht genomen volgens de verkoper, hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens nog geen officieel oordeel heeft gegeven.

Onterecht alarm
Gebruikers hebben gemerkt dat de software niet foutloos werkt en soms onterecht alarm slaat, zoals bij klanten die broodjes in hun tas stoppen. Cynthia Liem, expert op het gebied van verantwoorde inzet van dergelijke software, benadrukt het belang van menselijke controle en het voorkomen van vooroordelen.
Supermarkten blijven voorzichtig met het gebruik van deze technologie en benadrukken dat het een aanvulling is op bestaande beveiligingsmaatregelen. Ze zien het als een nuttig hulpmiddel, maar beseffen dat ze niet achterover kunnen leunen. De proef bij Jumbo zal bepalen hoe effectief deze technologie is in het terugdringen van winkeldiefstal en het bieden van meer rust aan winkelpersoneel. Andere supermarktketens zoals PLUS, SPAR en Lidl onderzoeken ook de mogelijkheden van slim cameratoezicht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner