Slimme camera’s tegen te grote drukte aan Belgische kust
Het bedrijf Citymesh uit Brugge heeft van de Vlaamse overheid opdracht gekregen om langs de kust 250 intelligente camera’s te installeren. Hiermee wordt dan gecontroleerd of het op bepaalde plaatsen niet onmogelijk wordt om voldoende afstand te houden om coronabesmetting tegen te gaan.
Nu ook in België de regels zijn versoepeld, wordt komende zomer een grote drukte verwacht in de Belgische kustgemeenten. Die hebben daarom een plan bedacht om de toeristenstroom onder controle te houden. Een netwerk van slimme camera’s maakt duidelijk waar het druk is, zodat op die plaatsen opgetreden kan worden om de drukte zoveel mogelijk te verspreiden.
Kunstmatige intelligentie
Technologiebedrijf Citymesh gaat voor dit project Footfall AI inzetten. Dit monitort hoeveel mensen zich op bepaalde openbare plaatsen bevinden. Het werkt de berekening steeds in real-time bij waardoor de beheerder te allen tijde een correct beeld krijgt van hoeveel mensen die zich op een bepaalde plek bevindt. Footfall AI weet hoe groot een bepaalde ruimte is. Daarna berekent het automatisch hoeveel mensen zich maximaal in die ruimte mogen bevinden volgens de regels van social distancing. Zo brengt Footfall AI in kaart hoe druk een plek is, rekening houdend met de social distancing maatregelen. De stad krijgt daarnaast inzicht in het soort passanten: de Footfall AI onderscheidt onder meer auto’s, voetgangers en vrachtwagens van elkaar. Het tellen gebeurt aan de hand van virtuele lijnen in het beeldveld van de camera’s.
Website
De software wordt al op bescheiden schaal toegepast in een winkelcentrum. Het is mogelijk het systeem aan een website te koppelen, zodat ook toeristen vooraf kunnen nagaan of het ergens al erg druk is en de kans bestaat dat zij bij aankomst worden teruggestuurd. Dankzij de camera’s hoeven geen toezichthouders ingezet te worden om mensen te tellen, wat ook weer bijdraagt aan het terugdringen van het besmettingsgevaar. De camera’s gaan langs de kust ook het verkeer monitoren om verkeerschaos tegen te gaan. Volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé zullen de camera’s enkel gebruikt worden om de drukte in kaart te brengen.