Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

VEB

Optex

PG Security Systems

Lobeco

2N

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

ARAS

Securitas

i-Pro

Masset Solutions

Eizo

Seris

G4S

CSL

NIBHV

Secusoft

HID

SmartCell

Nenova

Service Centrale Nederland

CardAccess

ADI

VBN

VVNL

Paxton

Nimo Drone Security

Uniview

Add Secure

ASIS

Gold-IP

Sequrix

Connect Security

Explicate

Unii

SOBA

ASSA ABLOY

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Brivo

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Dero Security Products

SmartSD

Crown Security Services

Seagate

IDIS

20face

RoSecure

Trigion

BHVcertificaat.online

Milestone

Centurion

Bydemes

Ajax Systems

Bosch Security Systems

VAIBS

Multiwacht

HD Security

JMB Groep

Top Security

Paraat

Hikvision

OSEC

CDVI

Alphatronics

Genetec

GFT

NetworxConnect

EAL

Akuvox

DZ Technologies

Slotenfabrikant Nemef viert 100-jarig bestaan

28 mei 2021
Redactie
08:42

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat W. Knapp de NEderlandsche MEubelsloten Fabriek – afgekort tot Nemef – oprichtte. De huidige eigenaar, ASSA ABLOY, wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en komt daarom met leuke acties in samenwerking met Droomparken en EuroParcs.

Nemef (acroniem voor NEderlandsche MEubelsloten Fabriek) werd in 1921 als naamloze vennootschap opgericht door W. Knapp. Het bedrijf leverde in die tijd sloten aan de vele meubelmakers rond Apeldoorn. Vanaf 1924 ging Knapp ook huisdeursloten fabriceren.
Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog kon het bedrijf flink uitbreiden vanwege de grote vraag naar insteeksloten voor binnen- en achterdeuren. Vanaf de jaren zeventig werden ook voordeuren van insteeksloten voorzien, waardoor het bedrijf nog sneller groeide. Het assortiment werd uitgebreid met onder andere cilindersloten, veiligheidsbeslag, deurkrukken en meerpuntssluitingen.

Overnames
In 1960 fuseerde Nemef met NOXON en ging het bedrijf verder onder de naam VSB (Verenigde Sloten- en Bouwbeslagfabrieken). Dit bedrijf werd in 1968 weer overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Emhart, dat ook de slotenproducenten Corbin in Italië en Dom in Duitsland bezat. Emhart werd in 1989 voor 4 miljard dollar overgenomen door de Amerikaanse fabrikant Black & Decker.
In 2004 nam de Zweedse ASSA ABLOY Groep voor 66 miljoen euro Corbin, Dom en Nemef over van Black & Decker. ASSA ABLOY had al de slotenfabrikanten Fichet, Laperche en Vachette in Frankrijk, Yale en Chubb in het Verenigd Koninkrijk en IKON en Effeff in Duitsland in bezit. Ook de Nederlandse slotenfabriek Lips kwam in handen van het Zweedse concern.

Verplaatsing productie
In 2008 verplaatste ASSA ABLOY de productie grotendeels naar fabrieken in China en Slowakije om zo op arbeidskosten te besparen. Nemef bleef in Apeldoorn en veranderde van fabrikant in een verkoop-, ontwikkelings-, assemblage- en distributieorganisatie. Sinds mei 2013 zat het bedrijf in een nieuw gebouw op het Bedrijvenpark Apeldoorn-Noord. Dat werd in 2017 afgestoten, waarna alle activiteiten van Nemef werden ondergebracht in het Nederlandse hoofdkantoor van ASSA ABLOY in Raamsdonksveer. Nemef is na die honderd bewogen jaren echter nog altijd een bekend Nederlands merk. De sloten worden onder andere gebruikt in de huisjes van Droomparken en EuroParcs. Reden voor ASSA ABLOY om in samenwerking met die bedrijven een leuke actie voor klanten te organiseren. Zowel professionele afnemers als consumenten krijgen bij aankoop van een Nemef-product 30 procent korting op een vakantie in een van de parken van beide ketens. Daarnaast kan een verblijf ter waarde van 449 euro worden gewonnen.

Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner