Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

Nenova

Ajax Systems

Hikvision

Milestone

CardAccess

Gold-IP

Seris

Add Secure

SOBA

Avigilon Alta

VEB

Bosch Security Systems

Genetec

Trigion

Top Security

Advancis

Explicate

Seagate

Secusoft

Brivo

Optex

Paraat

VAIBS

Regio Control Veldt

RoSecure

VBN

Bydemes

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Securitas

NetworxConnect

Eizo

Paxton

SmartCell

PG Security Systems

GFT

DZ Technologies

CSL

Oribi ID Solutions

Multiwacht

i-Pro

Unii

VVNL

20face

BHVcertificaat.online

2N

Akuvox

ARAS

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

CDVI

Masset Solutions

ASIS

Crown Security Services

Lobeco

EAL

IDIS

HID

Kiwa

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Nimo Drone Security

ADI

Nimo Dog Security

Centurion

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

NIBHV

G4S

OSEC

Alarm Meldnet

Connect Security

Uniview

HD Security

SmartSD

Software voor identificatie van afgeluisterde gesprekken

4 maart 2021
Redactie
10:45

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft software ontwikkeld waarmee nauwkeurig is vast te stellen aan wie een stem toebehoort. Deze is onder andere te gebruiken om afgeluisterde gesprekken aan een verdachte te koppelen.

De politie tapt regelmatig gesprekken af over bijvoorbeeld drugstransacties. Het is echter niet eenvoudig om juridisch hard te maken aan wie de stemmen toebehoren. Zeker bij vervormde stemmen zullen verdachten blijven ontkennen. Het NFI heeft zes spraakonderzoekers in dienst die jaarlijks zo’n vijftig gesprekken analyseren. Zij luisteren niet alleen naar de klank van de stem, maar ook naar het woordgebruik en spreektempo. Een nadeel van deze methode is dat het resultaat beïnvloed kan worden door subjectiviteit. De ene onderzoeker kan daarom tot een ander oordeel komen dan de andere.

Objectievere methode
Spraakonderzoeker David van der Vloed startte om die reden onderzoek naar een objectievere methode om spraak te identificeren. Het resultaat is software die twee audiobestanden met elkaar kan vergelijken. De uitslag moet nog altijd door een mens worden geïnterpreteerd, maar doordat een deel van het proces geautomatiseerd is, wordt de methode wel objectiever. Van der Vloed erkent dat ook aan automatisering nadelen kleven. Een computer beperkt zich tot waarvoor hij geprogrammeerd is en maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen verschillende dialecten. Een mens kan veel meer kenmerken beoordelen. De objectiviteit geeft echter de doorslag om voor de computer te kiezen. De komende tijd worden gesprekken volgens beide methoden onderzocht om de betrouwbaarheid van de methode te kunnen beoordelen. Gekeken wordt onder andere naar hoeveel data nodig is en welke invloed achtergrondgeluiden hebben. Een uitdaging vormen voorlopig Engelse gesprekken. Er zijn er nog niet genoeg om daarmee betrouwbaar onderzoek te kunnen doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner