Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Connect Security

Kiwa

VVNL

NIBHV

ASIS

Paraat

2N

BHVcertificaat.online

Distri Company

G4S

Network Optix

EAL

SOBA

Hikvision

Lobeco

Ajax Systems

Genetec

PG Security Systems

SmartCell

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Seagate

Crown Security Services

CDVI

OSEC

HD Security

ASSA ABLOY

Intrasec

Avigilon Alta

MOBOTIX

Kidde Commercial

Securitas

Alarm Meldnet

Uniview

Advancis

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Sequrix

VEB

VideoGuard

Brivo

Nenova

Bosch Security Systems

Top Security

Service Centrale Nederland

Trigion

VBN

Aritech

i-Pro

Seris

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Masset

Unii

VAIBS

Centurion

Regio Control Veldt

SmartSD

Gold-IP

Dero Security Products

Paxton

IDIS

Secusoft

CSL

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Bydemes

Eizo

HID

ADI

Optex

ARAS

NetworxConnect

Milestone

Staat voor rechter gedaagd vanwege vermelding op terreurlijst

19 april 2024
Redactie
12:44

Een man met de Nederlandse nationaliteit, genaamd Omar, heeft de staat en de politie voor de rechter gedaagd omdat hij op een terreurlijst stond en hierdoor in de problemen kwam. Dit meldt NRC. De man, die niet met zijn achternaam genoemd wil worden, beweert dat het verspreiden van informatie over hem door Nederland onrechtmatig was. Hij zegt dat hij bij grensovergangen wereldwijd geweigerd wordt sinds hij tussen 2015 en 2017 op de lijst stond.

In 2019 spande Omar een rechtszaak aan in Turkije nadat hij bij de Bulgaars-Turkse grens werd geweigerd. Hier ontdekte hij dat de Nederlandse tak van Interpol in 2015 informatie had verspreid waarin stond dat hij mogelijk naar Syrië zou kunnen reizen om deel te nemen aan conflicten. Deze informatie werd door minstens 32 landen ontvangen. Omdat hij nooit formeel verdacht werd van terrorisme, werd hij in 2017 van de lijst verwijderd. Nu sommeren zijn advocaten, Tom de Boer en Emiel Jurgens, de staat en de politie om Omar’s naam te zuiveren. Ook eisen zij een schadevergoeding. Ze stellen dat Nederland ‘onrechtmatig’ heeft gehandeld door de informatie over Omar ‘lichtvaardig en zonder oorzaak’ te delen en vast te leggen.

Rechtmatig?
Staatsadvocaat Marianne Hirsch Ballin reageerde hierop en beweerde dat het delen van de informatie met het buitenland rechtmatig was. Ze zei dat Omar rond 2015 contact had met ‘in die tijd bekende aanjagers’, waardoor Nederland vreesde dat hij naar Syrië zou afreizen. Hirsch Ballin gaf geen details over wie de politie in de gaten hield of waarom Omar verdacht werd. Omar vermoedt dat zijn associatie met mensen van een moskee waar hij destijds kwam de reden was voor zijn vermelding. Hij beweert dat hij ‘nooit close’ was met deze mensen en dat hij hen ‘alleen kende van het nieuws’.
De zaak van Omar is de eerste waarin een burger de staat aansprakelijk stelt voor het onrechtmatig verspreiden van informatie over een terreurlijst. Dit volgt op eerdere gevallen waarin mensen onterecht vastzaten op basis van een dergelijke lijst.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Distri Company

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Videoguard

Wordt een partner