Steeds jongere kinderen in cocaïnehandel
Niet alleen neemt het aantal kinderen dat betrokken is bij de drugshandel toe. Ze worden ook steeds jonger. Daarvoor waarschuwt het RIEC Midden Nederland, dat gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie ondersteunt. Zelfs kinderen van 8 jaar worden al ingezet door criminelen.
De tien RIEC’s (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) en het LIEC (Landelijk Informatie en Expertise Centrum) ondersteunen partners bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Met als doel samenwerking te stimuleren en de overheid en maatschappij weerbaarder te maken om zo ondermijning tegen te gaan. Het RIEC Midden Nederland zegt momenteel zeer bezorgd te zijn over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. De kinderen doen klusjes, gaan dealen en het wordt van kwaad tot erger, wat uiteindelijk kan leiden tot liquidaties”, aldus Remco Mulder van het RIEC tegenover RTL Nieuws.
Ontwikkeling
Naar schatting gaat het om honderden jongeren. Die worden gelokt door het vele geld dat in de handel omgaat. Een kilo cocaïne heeft al een straatwaarde van rond de 30.000 euro. De inzet van kinderen van 8 en 9 jaar gebeurt nog sporadisch, maar wordt wel gesignaleerd, aldus Mulder. De jongeren worden op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden en via social media aangetrokken. Vaak vindt bemiddeling plaats door zogenoemde ‘buurtprinsen’, oudere jongens die met dure kleding, mooie horloges en auto’s als ‘voorbeeld’ dienen. De jongere jongens willen dat ook bereiken en rollen zo heel geleidelijk de criminaliteit in. Het begint met op de uitkijk staan en ontwikkelt zich via smokkel en roofovervallen tot het plegen van liquidaties. Die ontwikkeling gaat volgens Mulder steeds sneller. Ze slaan steeds vaker stappen over en beginnen bijvoorbeeld meteen al met het plegen van overvallen.
Project
Niet alleen snel veel geld verdienen is van belang. Jongeren vinden het ook stoer. Drugsgebruik wordt geromantiseerd en steeds normaler gevonden. In 2014 gebruikten 170 duizend Nederlanders cocaïne. Vorig jaar waren het er al 250 duizend, aldus het Trimbos Instituut.
Met het project ‘Straatwaarde(n)’ wil het RIEC extra gaan inzetten op dit probleem. Een team van twintig mensen en een speciale officier van Justitie gaan de problemen met jongeren en drugs aanpakken. Niet alleen door jongeren op te pakken en te straffen, maar ook door ze op andere gedachten te brengen via zogenoemde sleutelfiguren, zoals ouders, school, sportbegeleiders of mensen uit het buurthuis. Vooral jongeren die willen stoppen met criminaliteit komen voor deze hulp in aanmerking. Ouders kunnen een training krijgen om de problemen met hun kind bespreekbaar te maken. Het programma ‘Straatwaarde(n) is onderdeel van een regioplan dat tot stand is gebracht in samenwerking met de 39 gemeenten, de politie, het OM en de Belastingdienst.