Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

EAL

Alphatronics

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Eizo

NIBHV

VBN

ASIS

Nenova

Seagate

OSEC

Explicate

CDVI

Ajax Systems

Seris

20face

Eagle Eye Networks

Kiwa

BHVcertificaat.online

Hikvision

Nimo Dog Security

Lobeco

Boon Edam

Alarm Meldnet

Masset Solutions

Koninklijke Oosterberg

CardAccess

Paraat

Top Security

SmartCell

Regio Control Veldt

NetworxConnect

VEB

CSL

G4S

Service Centrale Nederland

Bydemes

Securitas

Advancis

Brivo

RoSecure

Akuvox

Unii

ARAS

VAIBS

Centurion

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

HD Security

Optex

VVNL

Trigion

Secusoft

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

SmartSD

Dahua

i-Pro

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

MPL

ADI

Genetec

JMB Groep

Nimo Drone Security

GFT

Bosch Security Systems

SOBA

Milestone

Sequrix

PG Security Systems

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

IDIS

DZ Technologies

ASSA ABLOY

2N

Multiwacht

Paxton

Gold-IP

Steeds meer drugshandel via reguliere post

30 juni 2020
Redactie
07:37

Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Daarover klagen buitenlandse autoriteiten, zo meldt NRC. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland.

De Nederlandse justitie en politie ontvangen steeds vaker klachten van buitenlandse collega’s over via de reguliere post verstuurde drugs. Drugsdealers hebben ontdekt dat de post een relatief veilige en betrouwbare manier is om drugs naar buitenlandse klanten te versturen. Vooral omdat er geen legitimatieplicht is wanneer iemand iets naar het buitenland wil versturen. Tot aan Australië aan toe ontvangen de Nederlandse autoriteiten hier klachten over. Daar werden in slechts één maand tijd 400 Nederlandse drugszendingen ontdekt. Het gaat daarbij vooral om xtc, waarvan veel in Nederland geproduceerd wordt.

Hoogopgeleide mannen zonder strafblad
In Australië en de Verenigde Staten wordt post uit Nederland intussen extra streng gecontroleerd. Daardoor duurt het langer voordat de post aankomt. Er wordt zelfs gevreesd dat op termijn alle pakketpost vanuit Nederland geweigerd gaat worden in die landen. Nederland voert zelf ook controle uit. Tijdens een proef controleerde de douane vijfhonderd verdachte postpakketten. In driekwart daarvan werd drugs aangetroffen. Soms lukt het de verzender te achterhalen. Dat blijken steeds vaker hoogopgeleide mannen zonder strafblad te zijn. Die handelen via speciale marktplaatsen op het dark web. Vorig jaar werd hiervoor een 23-jarige student aangehouden die zeventig pakketten met drugs naar Australië had verstuurd. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Grote zorgen
De politie zegt zich grote zorgen te maken over deze nieuwe ‘handelsroutes’. De meeste dealers beginnen klein, maar worden dan benaderd door bendes die voor stuntprijzen grote partijen drugs aanbieden. Ze kunnen er meer dan een miljoen per jaar mee verdienen, maar de risico’s zijn groot. Wie eenmaal ja heeft gezegd, kan daarna geen nee meer zeggen. De nieuwe generatie drugsdealers is echter moeilijk op te sporen. Ze werken met speciale anonieme webbrowsers, tor-netwerken en bitcoins. Het zou volgens de politie al enorm helpen als postagentschappen een legitimatieplicht invoeren, zoals nu al het geval is bij het ophalen van postpakketten. Dan wordt het voor personen zonder strafblad in ieder geval minder aantrekkelijk om van de post misbruik te maken. Ook wil de politie meer bevoegdheden krijgen om postpakketten te controleren. Nu is nog toestemming van de officier van justitie nodig, die weer toestemming van een rechter-commissaris nodig heeft. Dat levert zo een week vertraging op. Nederlandse drugsdealers hebben inmiddels gehoord van de extra controles en wijken uit naar België, Duitsland en zelfs Zwitserland om postpakketjes te versturen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner