Stijgende vraag naar cyberverzekeringen
Volgens de verzekeraars willen steeds meer bedrijven zich verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime. Vooral ransomware, DDoS-aanvallen en datalekken maken bedrijven bezorgd. Gelijktijdig neemt de schade door dit soort incidenten toe, waardoor de premies stijgen.
Grote incidenten, zoals de aanval op de Universiteit Maastricht en de problemen met de Citrix-gateways, vergroten het risicobewustzijn onder bedrijven. Ondanks beveiligingsmaatregelen kan toch grote schade ontstaan, zo wijst de praktijk uit. Daarom worden elk jaar 50 procent meer cyberverzekeringen afgesloten, vertelt Maarten van Wieren van Aon aan RTL Z. Aanvankelijk verzekerden alleen grote organisaties zich tegen cyberincidenten, maar de verzekeraars zien nu ook steeds meer interesse vanuit het mkb.
Niet vanzelfsprekend
Wereldwijd zien ondernemers cyberrisico’s als grootste dreiging voor hun continuïteit. Toch wordt een cyberverzekering nog niet zo vanzelfsprekend gevonden als een verzekering tegen brand. De gevolgen van een cyberaanval kunnen net zo ingrijpend zijn als een brand”, aldus Van Wieren. In eerste instantie waren het vooral gevoelige sectoren, zoals advocaten en accountants, die hun cyberrisico’s wilden verzekeren. Vooral na het in werking treden van de AVG. Maar geleidelijk gaan ook andere branches overstag, om vooral eventuele schade door een onderbreking van de continuïteit te verzekeren.
Stijgende premies
In het begin was er vooral angst voor dataverlies, zoals het lekken van klantgegevens naar concurrenten. Tegenwoordig maken bedrijven zich meer zorgen over aanvallen met ransomware, waardoor hun processen komen stil te liggen. De premies stijgen intussen, doordat verzekeraars merken dat die bij de introductie van de verzekeringen eigenlijk te laag zijn geweest. Vooral de kosten van ransomware-aanvallen blijken hoger dan verwacht. De Universiteit Maastricht was een kwart miljoen euro aan losgeld kwijt en nog een hoog bedrag aan herstelkosten. Verder neemt het aantal en de hoogte van claims fors toe. Joppe Willeboordse van HDI Global zegt dat schades van tientallen miljoenen geen zeldzaamheid meer zijn. Multinationals krijgen daardoor met premiestijgingen tot wel 25 procent te maken. De premies voor het mkb blijven vooralsnog redelijk constant.