Stijging aantal agressieve patiëntenbij apothekers

Bijna de helft van de apothekersassistenten heeft wekelijks of zelfs dagelijks te maken met agressieve patiënten. Het gaat om vijf keer zo veel incidenten als twee jaar geleden. De assistenten krijgen vooral met verbale agressie te maken.

apotheekAssistenten zeggen te worden uitgemaakt voor dieven en zakkenvullers en zelfs medicijnen naar hun hoofd geslingerd te krijgen. Volgens de KNMP gebeurt dat vooral omdat klanten het er niet mee eens zijn dat ze moeten betalen voor uitleg over nieuwe medicijnen. Dat gaat om een bedrag van gemiddeld 6 euro. De minister besloot de kosten voor het verplichte advies echter los te halen om zorgkosten transparanter te maken. Volgens de KNMP begrijpen klanten echter niet waarom zij apart voor advies moeten betalen, wat met grote regelmaat leidt tot scheldpartijen en andere agressieve reacties.

Voor de apothekersassistenten is het werk er volgens KNMP niet leuker op geworden.  KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent zegt zich ernstig zorgen te maken: Langzamerhand worden grenzen overschreden. Onze assistenten krijgen een bak ellende over zich heen omdat ze overheidsbeleid moeten uitleggen aan de patiënt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten na het zomerreces te kijken naar de situatie.

Deel dit artikel via: