Stijging tbs-veroordeelden leidt tot groot beddentekort
De afgelopen jaren kregen tbs-klinieken er jaarlijks 150 patiënten bij. Ze zijn echter berekend op een toestroom van 100 patiënten. Klinieken zien zich genoodzaakt het aantal bedden uit te breiden, aldus TBS Nederland, dat de cijfers bijhoudt.
Sinds 2019 neemt de bezetting van tbs-klinieken weer toe. In 2015 verbleven 1.655 patiënten in een tbs-kliniek. Daarna daalde dit aantal elk jaar, maar vorig jaar steeg het weer naar 1.504. Dat komt volgens voorzitter Harry Beintema van TBS Nederland doordat rechters vaker kiezen voor een verplichte tbs-behandeling. Een gevolg van wat hij het ‘Michael P.-effect’ noemt. Rechters willen geen herhaling van de verkrachting en het doden van de 25-jarige Anne Faber, wat het gevolg was van de plaatsing van de moordenaar in een open kliniek.
Uitstroom versnellen
Om de toestroom aan te kunnen wordt het aantal bedden uitgebreid, maar wordt ook gekeken hoe de uitstroom van patiënten versneld kan worden. Een probleem daarbij is dat het erg moeilijk is om een geschikte woonomgeving te vinden voor ex-patiënten. Bewoners en bestuurders zitten niet te wachten op deze doelgroep. Nieuwe instellingen zijn voorlopig geen optie, omdat verwacht wordt dat het aantal tbs-veroordelingen de komende jaren weer zal dalen. Wel heeft de Van Mesdagkliniek in Groningen een leegstaande tbs-afdeling opnieuw in gebruik genomen. Maar voorlopig zitten nog 45 mensen in de gevangenis te wachten tot voor hen een plek vrij komt in een tbs-kliniek. De wachttijd is gemiddeld drie maanden. Patiënten die langer dan vier maanden moeten wachten, krijgen een tegemoetkoming van enkele honderden euro’s per maand.