Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

Seagate

Brivo

Paraat

Add Secure

Top Security

SmartSD

Eagle Eye Networks

i-Pro

ARAS

Trigion

Explicate

Hikvision

ADI

Akuvox

IDIS

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

VBN

HID

VVNL

VEB

Bosch Security Systems

Uniview

Oribi ID Solutions

Kiwa

VAIBS

NetworxConnect

SmartCell

Masset Solutions

Eizo

CardAccess

OSEC

G4S

BHVcertificaat.online

GFT

Centurion

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Sequrix

EAL

Bydemes

Unii

Genetec

Secusoft

Seris

Advancis

Dero Security Products

Ajax Systems

Paxton

2N

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

CSL

VideoGuard

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Nenova

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Service Centrale Nederland

Milestone

Multiwacht

Avigilon Alta

CDVI

Connect Security

Crown Security Services

SOBA

Alphatronics

JMB Groep

Alarm Meldnet

20face

Optex

Lobeco

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Securitas

Strengere aanpak overlast en criminaliteit door asielzoekers

25 november 2022
Redactie
07:26

Het kabinet stelt structureel 45 miljoen euro beschikbaar voor een intensievere en strengere aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers. Door het extra geld kan sneller worden opgetreden tegen deze groep. Een strafrechtelijke aanpak is daarbij cruciaal.

Mensen die misbruik maken van de gastvrijheid van Nederland moeten daarvan sneller de consequenties voelen, vindt het kabinet. Onrust in en rond AZC’s, straatintimidatie, winkeldiefstal en overlast in het openbaar vervoer zijn voorbeelden waar de samenleving dagelijks mee te maken krijgt. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen, of je nu bewoner bent van een AZC, omwonende bent of je werk doet, aldus de Coördinator Nationale Aanpak Overlast, die de samenwerking gaat versterken tussen de vreemdelingenketen, politie en het Openbaar Ministerie. Goede samenwerking voorkomt dat overlastgevers uit beeld verdwijnen en ergens anders opduiken. Ook draagt dit bij aan een strakkere dossieropbouw, zodat beter opgetreden kan worden tegen herhaaldelijke overlast en dat snelrecht mogelijk ingezet kan worden. Daarnaast zijn er vier ketenmariniers die gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de asielketen lokaal ondersteunen met de aanpak van overlast. Gemeenten hebben namelijk te maken met verschillende vormen van overlast waarbij maatwerk cruciaal blijft.

Sobere opvang
Overlastgevende en criminele asielzoekers moeten volgens het kabinet zo snel mogelijk uit het opvangstelsel gehaald worden. Deze groep verpest het voor de rest en ondermijnt het draagvlak van opvang voor mensen die vluchten voor oorlog of vervolging. Behalve dat sneller wordt opgetreden tegen overlast en criminaliteit, worden ook de opvang voor kansarme asielzoekers soberder en de uitzetting resoluter. Verder worden incidenten als vechtpartijen met medebewoners in asielzoekerscentra en drugsgebruik niet langer disciplinair afgedaan, maar opgenomen in een dossier, zodat er strafrechtelijk opgetreden kan worden. Asielzoekers die regelmatig voor problemen zorgen – mannen uit veilige landen – komen door deze maatregelen sneller in de sobere opvang voor kansarme asielzoekers terecht, die op termijn in de gevangenis van Almere wordt ondergebracht. Van daaruit wordt geprobeerd de betrokkene zo snel mogelijk in het land van herkomst te krijgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner