Beveiliging nieuws

Onze partners

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Top Security

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

CDVI

ADI

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Akuvox

Secusoft

Eizo

Milestone

Paraat

DZ Technologies

Nenova

HID

Nimo Dog Security

Connect Security

Gold-IP

Genetec

Lobeco

Unii

GFT

Regio Control Veldt

HD Security

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

Centurion

Multiwacht

BHVcertificaat.online

ARAS

Bydemes

Hikvision

VAIBS

Masset Solutions

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Trigion

VEB

Kiwa

SmartSD

IDIS

VVNL

Securitas

Dero Security Products

VBN

Seagate

Explicate

Optex

CardAccess

CSL

G4S

SmartCell

Paxton

Uniview

EAL

i-Pro

Sequrix

VideoGuard

Brivo

JMB Groep

Seris

20face

Bosch Security Systems

Ajax Systems

NetworxConnect

ASIS

2N

Advancis

Add Secure

OSEC

Taakstraf bij NS na strafbaar feit in trein of op station

3 maart 2021
Redactie
06:37

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op het station of in de trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd wordt op het station. De Raad voor de Kinderbescherming en NS hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Jongeren die hun taakstraf uitvoeren in de omgeving waar zij schade hebben aangericht, worden bewuster van de gevolgen daarvan. Met als belangrijkste doel dat zij in de toekomst niet nogmaals dezelfde fout maken.

Unieke samenwerking
Aanleiding van de samenwerking is een incident in 2019 waar twee jongeren een trein beschadigden en hun taakstraf bij NS uitvoerden. Pepijn de Wijs (RvdK) was als raadsonderzoeker hierbij betrokken. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er nu een overeenkomst is afgesloten zodat in de toekomst meer jongeren hun taakstraf bij NS kunnen uitvoeren”, aldus De Wijs. De overeenkomst is uniek, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur van de RvdK: “NS is de eerste grote organisatie waarmee we zo’n samenwerking aangaan. We willen gaan verkennen of andere landelijke organisaties hier ook voor openstaan.”

Bewustwording
NS hoopt dat de samenwerking bijdraagt aan de bewustwording onder jongeren. “We zetten ons elke dag in om het in onze treinen en op stations zo veilig mogelijk te maken. Helaas hebben we ook weleens te maken met vervelende incidenten zoals vandalisme. We geloven dat jongeren de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ze iets vernielen, als ze weten welke impact dat heeft op mijn collega’s en onze reizigers”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS. Een taakstraf helpt volgens haar te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. “Door het uitvoeren van een taakstraf draagt de jongere bij aan het herstellen van die schade en doet hij iets terug voor de maatschappij”, aldus Elbers. Een taakstraf heeft ook een opvoedkundige waarde: “Doordat de jongeren de handen uit de mouwen moeten steken, beseffen zij dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden.”

Facilitaire taken
De taakstraf bij NS zal grotendeels bestaan uit facilitaire taken, zoals het schoonmaken van een stationshal of het verwijderen van zwerfafval. De RvdK geeft een advies aan de rechter voor jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Als de rechter besluit een taakstraf op te leggen, zorgt de RvdK voor een passende werkplek waar de taakstraf wordt uitgevoerd. Een taakstraf kan geadviseerd worden bij bijvoorbeeld zwartreizen, het vernielen van stationsmeubilair of het aanbrengen van graffiti.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner