Taakstrafverbod ook voor beveiligers en verkeersregelaars
Beveiligers en verkeersregelaars verdienen net zo goed extra juridische bescherming als veiligheidsfunctionarissen met een publieke taak, vindt VBe NL. Daarom roept de brancheorganisatie minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid op het beoogde taakstrafverbod uit te breiden voor deze doelgroepen.
Het kabinet wil met een wetswijziging een einde maken aan de mogelijkheid voor rechters om iemand een taakstraf te geven na agressie jegens iemand met een publieke taak op het gebied van orde en veiligheid. Wie bijvoorbeeld een agent, brandweerman of treinconducteur bedreigt, moet wat de minister betreft onvoorwaardelijk de cel in. Het is echter niet precies duidelijk wie er allemaal onder de nieuwe wet vallen. Particuliere beveiligers en verkeersregelaars ontbreken in het rijtje en dat vindt VBe NL onaanvaardbaar. Daarom maakte de brancheorganisatie gebruik van de mogelijkheid van internetconsultatie, waarbij belanghebbenden hun mening mogen geven over het wetsvoorstel van Grapperhaus.
Papier prikken
Er gold al een taakstrafverbod wanneer een verdachte een gewelds- of zedenmisdrijf had gepleegd. Grapperhaus vindt echter dat ook het bedreigen, beledigen en belemmeren van veiligheidsfunctionarissen niet langer met een paar uurtjes papier prikken in het park bestraft mag worden. Leon Vincken, directeur van VBe NL, is het daar volmondig mee eens, maar stelt in de consultatiebrief voor om de memorie van toelichting zo aan te passen dat ook specifiek wordt verwezen naar de beroepsgroepen particuliere beveiligers en verkeersregelaars, zodat het voor de samenleving en mogelijk rechters voor toekomstige rechtszaken helder is dat ook voor deze beroepsgroepen het taakstrafverbod van toepassing is. VBe NL vindt dat beveiligers en verkeersregelaars exact passen in de definitie van ‘personen in de uitoefening van een publieke taak in het kader van de handhaving van de orde of veiligheid’, aldus Vincken in de brief.
Meer rechtsbescherming
De VBe NL wijst Grapperhaus erop dat beveiligers zich dagelijks inzetten voor de veiligheid en ordehandhaving van en voor personen, evenementen, gebouwen en objecten en daarmee een essentieel sluitstuk vormen voor de politiewerkzaamheden. ‘Beveiligers zijn een tussenschakel voor politie, brandweer en hulpverleners bij een conflict, incident en/of delict. De handelingen in de eerste paar minuten bij een conflict….zijn essentieel om de gevaren en/of negatieve gevolgen te beperken.’
De afgelopen jaren wordt duidelijk dat beveiligers de politie steeds meer ondersteunen. Dit gaat van het bewaken van illegaal vuurwerk tot aan het aanbieden van ondersteuning in arrestantencomplexen. Daarnaast is een toenemende vraag voor particuliere persoonsbeveiliging ontstaan door recente liquidaties en de steeds verder polariserende samenleving waarbij agressie en geweld toenemen. Er is al een langere tijd een verschuiving van overheidstaken naar het particuliere domein. ‘Hier hoort ook de verschuiving van rechtsbescherming bij en het wordt tijd om deze verschuiving te erkennen’, aldus VBe NL. Eerder al overlegde een delegatie van VBe NL met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat over de positie van verkeersregelaars. Tijdens het gesprek bleek dat ook minister Van Nieuwenhuizen de ernst en noodzaak inziet om verkeersregelaars meer rechtsbescherming te bieden.