Taser ingezet bij aanhouding agressieve verdachte
Agenten ontvingen woensdagavond 12 januari een melding van een bedreiging aan de Lijnbaan in Den Haag. Toen zij de verdachte aan wilden houden, ging hij flink in verzet. De agenten zagen zich genoodzaakt om het stroomstootwapen te gebruiken om de man onder controle te brengen.
Nadat er een melding binnen kwam van bedreiging, troffen agenten een zeer agressieve verdachte aan. De 26-jarige Hagenaar uitte bedreigingen richting de agenten, sloeg op het voertuig en kwam met een op een mes gelijkend voorwerp op de agenten af. Na meerdere waarschuwingen hebben de agenten pepperspray gebruikt. Dit had geen effect op de verdachte, waarna het stroomstootwapen is gebruikt om de verdachte veilig onder controle te krijgen. De verdachte is nagekeken door een medisch expert en heeft volgens de politie geen letsel over gehouden aan de inzet van het stroomstootwapen. Hij is aangehouden voor bedreiging en het negeren van een contactverbod. De verdachte is meegenomen naar een politiebureau, de politie heeft de zaak in onderzoek.
Stroomstootwapen
Om de veiligheid in Nederland te vergroten en de rechtsorde te handhaven, móet de politie naar voren stappen en mág zij geweld gebruiken, als de situatie daar om vraagt. Deze geweldsbevoegdheid maakt onderdeel uit van het professioneel vakmanschap van politiemensen: zij weten wanneer en in welke mate zij geweld mogen gebruiken. Het gebruik van het geweld moet noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Dit wordt altijd achteraf getoetst. Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemensen bij direct dreigende gevaarsituaties kunnen inzetten. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld, met soms blijvende schade, te voorkomen.