Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

Network Optix

SOBA

Connect Security

Bydemes

Paraat

Centurion

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Secusoft

Bosch Security Systems

Lobeco

Akuvox

Teletek

Alphatronics

Sequrix

VGN Group

Optex

Securitas

Unii

Advancis

Gold-IP

Masset

Eizo

i-Pro

Top Security

Hanwha Vision Europe

Distri Company

LUGN

VVNL

Crown Security Services

NIBHV

HID

Multiwacht Security

Paxton

Trigion

Kidde Commercial

Seagate

BHVcertificaat.online

ADI

Genetec

VBN

Add Secure

SmartSD

Hikvision

Aritech

OSEC

SmartCell

ARAS

Alarm Meldnet

Van Dusseldorp Training

MPL

Milestone

Eagle Eye Networks

ASIS

Intrasec

Paralax

Nenova

OpenEye

2N

ASSA ABLOY

VisionPlatform.ai

VEB

MOBOTIX

Brivo

Service Centrale Nederland

G4S

VAIBS

IDIS

CDVI

Synguard

Seris

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Te weinig politie voor openbare orde op straat

3 februari 2016
Redactie
07:32

Gemeenten zijn voor handhaving van de openbare orde steeds meer aangewezen op stadswachten en particuliere beveiligers. Daarvoor waarschuwt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). De organisatie pleit ervoor om een deel van de politietaken van het ministerie van Veiligheid en Justitie terug te brengen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) maakt zich, samen met vele anderen, zorgen over de huidige ontwikkelingen rondom het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zou er alle schijn van hebben dat de enorme omvang het ministerie parten speelt. Sinds de start van de Nationale Politie valt het gehele politieapparaat onder V&J, maar ook bijvoorbeeld de brandweer valt – via de Veiligheidsregio’s – niet langer onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar onder Veiligheid en Justitie.

De politie heeft van oudsher twee taken: handhaven openbare orde en hulpverlening (met de burgemeester als gezagsdrager); en de opsporing (met de officier van justitie als gezagsdrager). Sinds de invoering van de Nationale Politie is het beheer over de gehele politie in handen van de korpschef, die verantwoording verschuldigd is aan de minister van Veiligheid en Justitie. Het monopolie over de politie ligt dus bij Veiligheid en Justitie. Met als risico dat de opsporingstaak van de politie gaat prevaleren boven de openbare orde taak.

Er zijn volgens de stichting argumenten om de politie in zijn geheel onder één ministerie te brengen. De SMV gelooft in ‘politie van wijk tot wereld’ en is van mening dat de beide politietaken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Echter, in de praktijk worden vele politietaken overgenomen door een ‘bonte verzameling’ van BOA’s, stadswachten, particuliere beveiligers en wat al niet meer, die volgens de SMV veelal van een ander niveau zijn dan de politie. Omdat de burgemeesters niet langer het beheer hebben over de politie, is het begrijpelijk dat zij hun toevlucht nemen tot een eigen toezicht- en handhavingsapparaat. Een nieuwe gemeentepolitie is hierdoor aan het ontstaan. Met als gevolg dat er van onlosmakelijkheid van de politietaken al lang geen sprake meer is.

Op basis hiervan én op basis van de constatering dat het erop lijkt dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie te omvangrijk is geworden om goed aangestuurd te worden, pleit de SMV voor een terugkeer naar een systeem van checks and balances. Een systeem waarbij beide ministeries – Veiligheid en Justitie én Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties – zorgen voor evenwicht tussen de beide politietaken.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Seagate

Boon Edam

Distri Company

SequriX

Wordt een partner