Beveiliging nieuws

Onze partners

SOBA

Secusoft

Uniview

Crown Security Services

CSL

2N

CardAccess

PG Security Systems

BHVcertificaat.online

Bydemes

RoSecure

Paraat

Lobeco

Oribi ID Solutions

GFT

Sequrix

Regio Control Veldt

VideoGuard

Kiwa

EAL

CDVI

VVNL

SmartCell

ADI

HD Security

Genetec

NetworxConnect

Optex

IDIS

20face

NIBHV

Eizo

VAIBS

Nimo Dog Security

Unii

SMC Alarmcentrale

Trigion

Brivo

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

Gold-IP

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Masset Solutions

Advancis

i-Pro

Nenova

VEB

Seris

ARAS

Multiwacht

Alphatronics

Securitas

VBN

Seagate

G4S

DZ Technologies

Bosch Security Systems

ASIS

ASSA ABLOY

Explicate

Paxton

SmartSD

Add Secure

HID

Top Security

Hikvision

OSEC

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Connect Security

Centurion

Akuvox

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Service Centrale Nederland

Tekort aan begeleiders voor jongeren met taakstraf

19 april 2021
Redactie
07:38

De Raad voor de Kinderbescherming start een campagne om meer begeleiders te krijgen bij de uitvoering van taakstraffen door jongeren. Dit is volgens de organisatie hard nodig, want de laatste jaren is het steeds lastiger om begeleiders en geschikte werkplekken te vinden.

De RvdK is vooral op zoek naar mensen die jongeren extra begeleiding kunnen bieden, want de RvdK ziet steeds vaker jongeren met onder andere extreem schoolverzuim of problemen thuis. “Het is belangrijk dat begeleiders en hun werkgevers zich belangeloos inzetten voor jongeren die een tweede kans verdienen. Voor jongeren met een taakstraf en voor de samenleving is dit ontzettend waardevol. Ook al zijn ze de fout in gegaan, jongeren verdienen een tweede kans. Ze krijgen weer toekomstperspectief. En elke jongere die zijn taakstraf afrondt, doet iets terug voor de maatschappij”, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur RvdK.

Fantastisch werk
Demissionair minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker start de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’. Hij geeft de officiële RvdK-werkmap aan de taakstrafbegeleider van projectplaats Jeugdcentrum Samson. Minister Dekker: “Taakstrafbegeleiders doen fantastisch werk. Ze zorgen ervoor dat jongeren hun taakstraf uitvoeren en tegelijkertijd ondersteunen ze jongeren. Als taakstrafbegeleider kun je bijdragen aan betere toekomstkansen voor de jongere én aan een veilige samenleving.”
Werkplekken via gemeenten bieden veel mogelijkheden voor jongeren. Zoals plekken in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat. Ook sportverenigingen en zorginstellingen zijn geschikte werkplekken.

Juiste werkplek voor jongere met meerdere problemen
Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie daarvan. Bij een werkstraf moet de jongere in zijn vrije tijd onbetaald werk doen. Bij een leerstraf volgt de jongere een training om zijn gedrag en sociale vaardigheden te verbeteren.
Het doel van de taakstraf is niet alleen de misstap te bestraffen, maar de jongere ook iets bij te brengen. De taakstraf helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Onder meer door ze zelfinzicht te geven, nuttige competenties te laten ontwikkelen, een normaal leefritme en werkervaring te bieden.

Vrijwillige jeugdhulp
Uit onderzoek van de RvdK in Brabant blijkt dat de helft van de gezinnen van jongeren met een taakstraf ook bekend is met instanties voor vrijwillige jeugdhulp. In Den Bosch heeft 73% van de jongeren in het verleden hulpverlening gehad, in Eindhoven is dit 62%. Door deze instroom is de RvdK op zoek naar gemotiveerde begeleiders die de juiste begeleiding bieden en werken op een geschikte werkplek. Deze begeleiders willen omgaan met jongeren met moeilijk gedrag, vinden het leuk om voor hen een voorbeeld te zijn en geven hen de ondersteuning die nodig is.

Effect corona op uitvoering taakstraffen
De maatregelen tegen het Covid 19-virus hebben effect op beschikbaarheid van de werkplaatsen en de uitvoering van de taakstraffen. Het laten uitvoeren van de werkstraf is afgelopen periode een stuk moeilijker geworden. Kringloopwinkels, zorgboerderijen en sportverenigingen moesten hun deuren sluiten. Gelukkig zijn er momenteel nog projectplaatsen die jongeren kunnen en willen ontvangen.
Op de website Wordtaakstrafbegeleider.nl staat informatie over deze campagne en kan men zich aanmelden als begeleider of werkplek.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner