Tekort aan toezicht op legaal wapenbezit
De politie schiet tekort in het toezicht op wapenbezit. Personen die legaal een wapen bezitten, bijvoorbeeld voor sportieve doeleinden zoals schietsport of het organiseren van sportevenementen, dienen eens in de drie jaar thuis bezocht te worden. Uit een recent onderzoek van RTL Nieuws en het AD blijkt echter dat de politie achterblijft bij deze huisbezoeken.
In 2011 voltrok zich een tragedie met legale wapens. Bij de aanslag in Alphen aan den Rijn nam sportschutter Tristan van der Vlis het leven van zes mensen. Als reactie hierop is het toezicht op legale wapenbezitters aanzienlijk verscherpt. De politie streeft ernaar om alle 65.000 wapenbezitters eens in de drie jaar thuis te bezoeken.
“Het doel van deze huiscontroles is om te waarborgen dat de bezitters verantwoord met hun wapens omgaan”, verklaart politiewoordvoerder Robbert Salome in het NOS Radio 1 Journaal. “Vuurwapens dienen veilig opgeborgen te worden in een kluis, gescheiden van munitie. Het is niet wenselijk dat een wapen zomaar ergens in huis rondslingert.”
11.000 wapenbezitters niet bezocht
Van de 65.000 wapenbezitters heeft de politie in de afgelopen drie jaar slechts 54.000 bezocht. Er zijn aanzienlijke regionale verschillen: in Amsterdam werden 94 procent van de wapenbezitters gecontroleerd, terwijl de politie in Limburg niet verder kwam dan 70 procent van alle wapenbezitters. “Het kan zijn dat deze controles wat op de achtergrond zijn geraakt bij politiepersoneel”, merkt Salome op. Hij verwijst hierbij naar de coronacrisis, waarin huisbezoeken vanwege de geldende maatregelen helemaal stilgelegd waren.
Naast huisbezoeken controleert de politie wapenbezitters ook op andere manieren. “Om je wapenvergunning te behouden, dien je jaarlijks langs te komen op het politiebureau. Mits je met verklaringen van drie naasten kunt aantonen dat alles in orde is, wordt je vergunning met een jaar verlengd.”
Cruciaal
Eerder dit jaar kwam aan het licht dat het toezicht op wapenbezit tekort schiet. Richard K. pleegde een dubbele moord in Weiteveen op de kopers van zijn huis, waarbij hij wapens gebruikte die hij niet legaal mocht bezitten. Desondanks trok de politie zijn wapenvergunning niet in, hoewel het conflict in de maanden daarvoor escaleerde. Dit had wel moeten gebeuren, aangezien wapenbezitters een onberispelijk gedrag dienen te vertonen.
De woordvoerder benadrukt dat het overgrote deel van de wapenbezitters wel degelijk onderworpen wordt aan huiscontroles. Desondanks erkent de politie het belang van de driemaandelijkse huisbezoeken. “We gaan opnieuw aandacht besteden aan deze controles voor de politiemensen die ze uitvoeren. Het is cruciaal dat dit gebeurt, ondanks de dagelijkse druk waarmee mijn collega’s te maken hebben. We streven naar een terugkeer naar de situatie van voor de coronacrisis.”