Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

SmartSD

VBN

Crown Security Services

Paxton

Uniview

Genetec

EAL

Ajax Systems

20face

VideoGuard

Brivo

2N

ARAS

ADI

SmartCell

Add Secure

CardAccess

Regio Control Veldt

Unii

IDIS

RoSecure

VEB

MPL

Sequrix

Dero Security Products

Connect Security

Seagate

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

HD Security

Multiwacht

VVNL

BHVcertificaat.online

Paraat

Masset Solutions

Milestone

Bosch Security Systems

GFT

NIBHV

CSL

Securitas

NetworxConnect

Nenova

Advancis

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

CDVI

ASSA ABLOY

Centurion

Service Centrale Nederland

ASIS

Eagle Eye Networks

G4S

Secusoft

OSEC

Explicate

Hanwha Vision Europe

Bydemes

JMB Groep

Optex

Akuvox

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

VAIBS

SOBA

Trigion

Lobeco

Seris

Top Security

Kiwa

i-Pro

PG Security Systems

Eizo

Telecomsector meest kwetsbaar voor cyberaanvallen

19 april 2021
Redactie
10:33

Van alle organisaties in Nederland die aangevallen zijn door cybercriminelen behoort 21 procent tot de technologie-, media- en telecomsector. Dit is 60 procent meer dan financiële dienstverlening, die met 13 procent de tweede plaats bezet. Dit blijkt uit het Cyber Readiness Report 2021 van cyberverzekeraar Hiscox.

In 2020 gaven Nederlandse bedrijven gemiddeld 18 miljoen euro uit aan IT, waarvan 22% aan cyberveiligheid. Bedrijven uit de telecomsector hebben met een gemiddelde van 60 miljoen euro het grootste budget voor IT. Hiervan gaat binnen deze sector gemiddeld 23 procent naar cybersecurity, wat uitkomt op een bedrag van gemiddeld 13 miljoen euro. De telecomsector geeft daarmee per bedrijf het meeste uit aan cybersecurity, maar wordt desondanks het hardst getroffen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Yasin Chalabi, Manager Cyber & Data risks en professional insurance bij Hiscox: “Je zou verwachten dat een sector met veel technische kennis goed voorbereid en beschermd is tegen cybercrime. Echter, de cijfers laten zien dat geen enkele sector volledig beschermd is tegen cybercrime. Het gaat niet simpelweg om een forse investering in cybersecurity, maar ook om de juiste kennis en expertise om cybercrime te herkennen, data goed te beveiligen en te herstellen bij schade.”

Top 3 hardst getroffen sectoren in Nederland:
1. Technologie, Media & Telecom (21%)
2. Financiële dienstverlening (13%)
3. Gezondheidssector (10%)

Bijna helft getroffen bedrijven betaalt losgeld
Nederlandse bedrijven lijken zich bewust van het risico van een cyberaanval, maar zijn niet op voorbereid op het herstellen van een dergelijke aanval: 89 procent van de gedupeerde bedrijven is tot een maand bezig de zaken weer op orde te krijgen. 45 procent heeft wel eens losgeld betaald om data te herstellen. “Dat is een flinke stijging. Vorig jaar betaalde 1 op de 5 bedrijven losgeld. Bedrijven doen dit om het lekken van gevoelige informatie te voorkomen of snel weer toegang te krijgen tot hun data. Garantie dat dit ook gebeurt na betaling, heb je niet”, zegt Yasin Chalabi. “Een inbreuk kost een bedrijf al snel veel geld. Neem de risico’s serieus en investeer meer in de beveiliging van data en online systemen.”

Personeel opleiden tot cyberexperts
Driekwart van gedupeerde bedrijven moest de data opnieuw opbouwen. Denk aan klantenbestanden, financiële administratie of contentproducties. Dit kost veel tijd en geld, maar voor alle bedrijven, groot en klein, zijn er stappen te ondernemen om het risico te verkleinen. Yasin Chalabi adviseert: “De meeste claims die wij als cyberverzekeraar ontvangen, komen voort uit menselijk handelen. Denk aan een phishingmail die van een collega lijkt te komen.” Investeren in het opleiden van personeel om veilig met data om te gaan en cybercrime te herkennen is volgens Yasin Chalabi daarom een must. “Je bedrijf 100% beveiligen tegen cybercrime is een utopie, maar met de juiste kennis en een passende verzekering kom je al een heel eind. In het geval dat jouw organisatie dan toch iets overkomt, helpen experts databases en websites te repareren, belanghebbenden te informeren en de juridische kosten te beperken.”

Het Cyber Readiness Report van Hiscox is een jaarlijks onderzoek onder meer dan 6000 wereldwijde professionals die betrokken zijn bij de cyberbeveiliging van hun organisatie. Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner