Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

CardAccess

Hanwha Vision Europe

Eizo

Uniview

Genetec

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

VBN

PG Security Systems

IDIS

JMB Groep

Milestone

Connect Security

VideoGuard

Centurion

Top Security

Trigion

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Bosch Security Systems

Explicate

Gold-IP

EAL

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Optex

Add Secure

BHVcertificaat.online

Nenova

HID

2N

Eagle Eye Networks

Lobeco

SmartSD

Masset Solutions

Bydemes

Nimo Drone Security

i-Pro

Paraat

ARAS

VAIBS

Avigilon Alta

20face

VVNL

Ajax Systems

Paxton

Akuvox

OSEC

DZ Technologies

SmartCell

VEB

Hikvision

Alphatronics

CDVI

G4S

Seagate

Multiwacht

Securitas

CSL

NIBHV

HD Security

SOBA

Oribi ID Solutions

GFT

Advancis

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Secusoft

Brivo

Unii

Sequrix

Alarm Meldnet

Seris

ADI

Tien gemeenten doen proef met wapenstok voor BOA’s

16 november 2020
Redactie
18:52

Vanaf uiterlijk januari start in tien Nederlandse gemeenten een proef waarbij boa’s in de openbare ruimte de beschikking krijgen over een korte wapenstok. De pilot duurt één jaar. De opgedane ervaringen en de evaluatie van de pilot dienen als input voor nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van de boa’s.

De geselecteerde gemeenten voor deelname aan de pilot zijn: Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuid West Friesland. Bij de selectie voor deze pilot is onder andere gekozen voor een landelijke spreiding, waarbij rekening is gehouden met een verdeling over grootstedelijk gebied, middelgrote en kleine gemeenten/landelijk gebied waar boa`s nog niet de beschikking hebben (gehad) over de korte wapenstok.

Waardering
Minister Grapperhaus: “We vragen veel van onze boa’s. Zij verdienen onze waardering, maar ze verdienen het ook om voorzien te worden van voldoende middelen in het kader van hun veiligheid. Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft. Dit middel kan onder andere door de mogelijke preventieve werking ervan de veiligheid van de boa vergroten.”

Opleiding
Vanzelfsprekend geldt dat de boa’s die deelnemen moeten voldoen aan de vereiste opleiding en training. Voordat in de geselecteerde gemeenten daadwerkelijk gestart kan worden met de uitvoering van de pilot, moeten de boa’s starten met (aanvullende) opleiding en training met de korte wapenstok. De evaluatie van de pilot zal worden uitgevoerd door het WODC. Los daarvan zal gedurende de looptijd van de pilot een begeleidingsgroep de voortgang van de pilot monitoren en waar nodig als vraagbaak (voor gemeenten) fungeren.

Wetsvoorstel
Het ministerie van JenV werkt aan een wetsvoorstel zodat er duidelijke regels over de bewapening en uitrusting van boa’s zijn. Het wetsvoorstel zal naar verwachting medio 2021 ter advisering worden aangeboden aan de Raad van State, waarna het voorstel aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner