Toch nog extern onderzoek naar misdaadcijfers asielzoekers

Op aandringen van de Tweede Kamer komt er een extern onderzoek naar het ‘wegmoffelen’ van zware criminaliteit, gepleegd door asielzoekers. Eerder moest staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid aftreden, toen bleek dat zaken als moord en verkrachting onder ‘overige zaken’ waren geschaard.

Het externe onderzoek op het ministerie van Justitie en Veiligheid naar het niet expliciet rapporteren van meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers is volgens staatssecretaris Broekers nodig om het vertrouwen van de Kamer terug te winnen. Zij bestrijdt dat er iets mis was met de integriteit van ambtenaren van het ministerie. Er zijn mensen die daar anders over denken. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat eerdere onderzoeken op last van topambtenaren moesten worden aangepast als de uitkomsten politiek gezien niet in goede aarde vielen.

Martelvideo’s
Het ministerie van J&V deed ook zelf onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat een ‘domme fout’ was gemaakt. Moord, doodslag en kindermisbruik hadden niet onder ‘overige’ mogen vallen. Het zou niet de bedoeling zijn geweest de Tweede Kamer te misleiden. Parlementariërs zagen dat anders en eisten het vertrek van Harbers, die eindverantwoordelijk was voor de gang van zaken. Onlangs werd bekend dat ook het aantreffen van martelvideo’s en kinderporno op telefoons van asielzoekers onder het tapijt werden geveegd. Minister Grapperhaus moest daar verantwoording over afleggen. Hij beloofde deze zaken de komende weken te onderzoeken.

Deel dit artikel via: