Toenemende dreiging van tegenstanders coronamaatregelen
Zorgmedewerkers en politici ervaren een toenemende intimidatie door tegenstanders van de coronamaatregelen. Zelfs premier Rutte werd door een agressieve demonstrante belaagd. Ook patiënten in de teststraten ontkomen niet aan intimidaties en bedreigingen door mensen die denken dat corona een overheidscomplot is.
Het is bekend dat steeds meer mensen twijfelen aan de relevantie van de coronamaatregelen, die economische schade veroorzaken en een grote belemmering vormen voor het onderhouden van sociale contacten. Het leidt tot gedrag dat – zo laten de cijfers van de afgelopen week zien – zorgt voor een sterke stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar ook tot geweld tegen mensen die de ziekte wel serieus nemen. Zo werd medewerkers van een verpleeghuis in Goirle een ‘langzame, pijnlijke en eenzame dood’ toegewenst, nadat de instelling vanwege corona tijdelijk geen bezoek wilde toelaten. Dit nadat Willem Engel van Viruswaarheid, van wie de dansschool wegens corona gesloten moest worden, hun telefoonnummers op Facebook had gezet.
Toenemende agressie
Een patiënt die zijn ervaringen in het ziekenhuis op sociale media had gedeeld kreeg het verwijt dat hij betaald zou worden door het RIVM en helemaal niet ziek was. Patiënten in een teststraat in Eindhoven werden ongevraagd gefotografeerd door actievoerders van ‘Demonstratie van het Volk’. Volgens de betogers waren de patiënten door het RIVM ingehuurde acteurs.
Ook de GGD zelf ervaart toenemende agressie. Eén op de vijf telefoontjes heeft een grimmig karakter, zegt woordvoerder Sonja Kloppenburg. Ziekenhuispersoneel heeft het nog zwaarder. Uit een recente peiling van beroepsvereniging NU’91 is gebleken dat ruim de helft van het zorgpersoneel de afgelopen maanden te maken heeft gehad met scheldpartijen en dreigementen. Een kwart heeft zelfs te maken gehad met fysiek geweld, zoals spugen, slaan en schoppen. Enkele ziekenhuizen hebben daarom extra beveiligers ingehuurd.
Voorwendsel
Ook politici moeten het regelmatig ontgelden. Bekend zijn de beelden van Pieter Omtzigt, die door demonstranten werd lastiggevallen, maar ook Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn verschillende malen met agressie geconfronteerd. Volgens sommigen is corona een voorwendsel van de overheid om meer grip op de bevolking te kunnen krijgen. Anderen zijn boos omdat de overheid niet toegeeft dat het coronavirus als biologisch wapen is ontwikkeld. En dan is er nog een gewelddadige groep die denkt dat corona veroorzaakt wordt door 5G-straling en die daarom zendmasten in brand steekt. Doordat de tegenstanders van de coronamaatregelen zich steeds beter organiseren, hebben zij de aandacht gekregen van onder andere de AIVD en NCTV. Die controleren of de agressie niet ontaardt in terrorisme. In het begin was het de bevolking tegen het coronavirus, maar nu komen steeds meer bevolkingsgroepen vanwege het virus tegenover elkaar te staan. Vooral omdat de meningen over de aanpak verschillen en omdat mensen boos zijn over de economische schade die zij lijden.