Tokio zet gezichtsherkenning in bij beveiliging Spelen

Tokio, waar in 2020 de Olympische Spelen worden gehouden, gaat gezichtsherkenning inzetten bij de beveiliging. De benodigde technologie wordt geleverd door de Japanse telecommunicatie- en informatiegigant NEC.

Merkwaardig is dat de maatregel niet van toepassing is op bezoekers. Zo zou men het lastiger kunnen maken voor terroristen om binnen te komen op naam van iemand die nergens van wordt verdacht. De gezichtsherkenning wordt alleen ingezet voor sporters en medewerkers. Die krijgen een identificatiekaart met een speciale chip waarmee automatisch de identiteit kan worden geverifieerd. Het project betreft meer dan veertig olympische locaties en meer dan 300.000 sporters, coaches, vrijwilligers en mediavertegenwoordigers. Die dienen vooraf een foto te laten maken, die biometrisch op hun toegangspas wordt opgeslagen.
Behalve voor de veiligheid is de technologie ook bedoeld om de toegangsverlening te versnellen en mogelijk te maken met de inzet van minder personeel. De locaties hebben volgens het hoofd van de beveiliging, Tsuyoshi Iwashita, niet altijd voldoende ruimte voor de beveiligingscheck of om te wachten op de beveiligingscontrole.

Deel dit artikel via: