Tot 10 jaar geëist voor overvallen op vermogende BN’ers

Tegen zeven verdachten van overvallen op bekende en vermogende Nederlanders heeft het Openbaar Ministerie in de rechtbank van Rotterdam gevangenisstraffen geëist van twee tot tien jaar. De hoogste straffen zijn bedoeld voor drie mannen die met veel geweld Nikkie de Jager en haar vriend thuis hadden overvallen.

Hamza T. (23),  Said O. (31) en Eddie N. (25) hadden het op 8 augustus 2020 voorzien op het geld van Nikkie ‘Tutorials’ de Jager en haar vriend Dylan in hun woning in Uden. Op beelden van bewakingscamera’s was te zien hoe twee van de drie overvallers gemaskerd de tuin insluipen. Een had een vuurwapen, de ander een groot mes. Nikkie de Jager en haar vriend werden geslagen, vastgebonden met touw en tiewraps en bedreigd. De officier van justitie vindt dat Hamza T. daarvoor 10 jaar achter de tralies moet. Saïd O. en Eddie N. krijgen wat het OM betreft 9 en 8 jaar celstraf. Dit vanwege de grote impact die de overval op de slachtoffers heeft gehad. Die hebben 23 minuten in doodsangst geleefd. Ook René van der Gijp kreeg ongewenst bezoek van de bende. Maar die overval mislukte, omdat de voetbalkenner in zijn gepantserde auto kon ontsnappen.

Grondige voorbereidingen
De inbraken en overvallen vonden behalve in Uden vooral plaats in en rond Rotterdam en werden door de verdachten in verschillende samenstellingen gepleegd. Elke keer gingen daar grondige voorbereidingen aan vooraf. De woningen van de slachtoffers werden verkend, waarbij zelfs een keer geprobeerd werd een glazenwasser over te halen om foto’s te maken van het interieur. Ook gebeurde het dat lenzen van bewakingscamera’s werden besmeurd met modder of dat vooraf een uitschuifbare ladder in de tuin werd verstopt. Soms werden bewoners opgewacht en vervolgens overvallen. Bij Van der Gijp zouden ze het op zijn Rolex hebben voorzien.

Bewijzen
Tijdens de strafzaak hielden de verdachten hun mond. Zij wilden ook niet reageren op de bewijzen die werden aangevoerd, zoals dna. Ook hun telefoons leverden veel bewijsmateriaal op. Volgens het OM vormden de verdachten een criminele organisatie met het plegen van inbraken en overvallen als doel. Vrijwel allemaal hadden ze al een strafblad en sommigen zaten zelfs nog in de proeftijd van een vorige veroordeling. De komende week wordt de zaak tegen een achtste verdachte nog behandeld en komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.

Deel dit artikel via: