Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

Genetec

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

MPL

Seris

2N

Connect Security

ARAS

Ajax Systems

Nenova

Optex

Advancis

Eizo

VEB

Milestone

ASIS

Paraat

EAL

Dero Security Products

Paxton

HID

GFT

Nimo Dog Security

Akuvox

Sequrix

CSL

Hikvision

Secusoft

Lobeco

SmartSD

VBN

G4S

Avigilon Alta

PG Security Systems

i-Pro

Uniview

Explicate

VAIBS

NetworxConnect

IDIS

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

RoSecure

CardAccess

CDVI

Nimo Drone Security

Gold-IP

SOBA

Multiwacht

DZ Technologies

Bydemes

De Beveiligingsjurist

OSEC

ASSA ABLOY

Securitas

Eagle Eye Networks

Brivo

Regio Control Veldt

NIBHV

Seagate

ADI

Top Security

Crown Security Services

Trigion

Bosch Security Systems

Add Secure

Alphatronics

20face

Kiwa

VVNL

Centurion

JMB Groep

VideoGuard

Unii

Tot 9 jaar cel geëist voor handel in drugs en omkoping agent

12 maart 2024
Redactie
14:33

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van negen jaar en vijf en een half jaar tegen twee mannen uit Rotterdam. Ze worden er onder andere van verdacht een agent meerdere keren te hebben omgekocht voor vertrouwelijke informatie uit politiesystemen. Daarnaast hield het tweetal zich bezig met internationale handel in cocaïne en heroïne.

De agent die door de twee mannen is omgekocht, is in 2020 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Dit was gelijk aan de eis van het OM. Daarna is er onderzoek gestart naar de criminelen die de agent betaalden voor informatie. In dat onderzoek zijn onder andere deze 38- en 32-jarige verdachten uit Rotterdam naar voren gekomen.

Versleutelde chats gekraakt
Het bewijs tegen de twee mannen bestaat onder andere uit ontcijferde chatberichten. “Hierdoor hebben we de communicatie tussen de diverse verdachten gedurende maanden kunnen lezen”, legt de officier van justitie uit. “De verdachten waanden zich onbespied en spraken dus onverbloemd over wat ze aan het doen waren. De chats maken dat de rechtbank nu achteraf een ongekend groot gedeelte van de puzzel kan gaan leggen.”
Daarnaast is bewijs gevonden in de PGP-telefoon die werd gevonden op het nachtkastje van de eerder veroordeelde agent. Ook lagen er vertrouwelijke stukken in het kluisje van de agent, die opgevraagd waren door de verdachten. Bovendien bevestigen de verklaringen van de agent zelf de rol van de verdachten in deze zaak.

Beschietingen en martelkamers
Uit de stukken blijkt dat de 38-jarige verdachte een soort makelaar was tussen criminelen die informatie zochten en agenten die zich lieten omkopen. De 32-jarige verdachte werd er door zijn medeverdachte op uit gestuurd om de informatie op te halen in ruil voor contant geld. “De agent kreeg per bevraging meestal 250 euro, een compleet dossier was 500 euro en een kenteken was 100 euro.” Ook is gebleken dat de agent politiekleding verkocht voor criminele doeleinden.
Het dossier bevat niet alleen bewijs dat de verdachten meerdere keren informatie opvroegen bij de agent, maar laat ook de ernstige gevolgen daarvan zien. Zo is een aantal woningen in Rotterdam beschoten, vermoedelijk met behulp van de opgevraagde politie-informatie. Ook is gelekte informatie en gestolen politiekleding opgedoken in de zaak rondom de zogenaamde martelcontainers in Wouwse Plantage.

Verwoestende drugshandel
Uiteindelijk lijkt dit alles voort te komen uit de verwoestende drugshandel. “Explosies voor deuren, martelkamers en ernstige bedreigingen. Allemaal vanwege de drugshandel”, stelt de officier van justitie. “De handel die in het dossier ook zo duidelijk naar voren is gekomen.” Er is volgens het OM namelijk voldoende bewijs om aan te tonen dat de verdachten handelden in cocaïne en heroïne.
“Uit al deze honderden chats blijkt onmiskenbaar dat de 38-jarige verdachte tot over zijn oren in de internationale drugshandel zit”, aldus de officier van justitie. “Hij was de grote spil. De 32-jarige verdachte was ook in de drugshandel degene die de fysieke afspraken deed.”

Verdachte in Dubai
Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten hun handelen zeer kwalijk. “Het omkopen van een politieman ondermijnt onze rechtsstaat op een indringende manier”, legt de officier van justitie uit. “De verdachten wisten dondersgoed waar de informatie voor nodig was.” Toch nemen de verdachten geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden. “De 32-jarige verdachte blijft zwijgen en de 38-jarige neemt niet eens de moeite om te komen”, licht de officier van justitie toe. “Hij is al sinds 2020 weg en zit kennelijk in Dubai.”
Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten, de rol van de verdachten en hun persoonlijke omstandigheden. Alles meewegende eist het OM tegen de 38-jarige verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van negen jaar. Tegen de 32-jarige verdachte is de eis een onvoorwaardelijke celstraf van vijf en een half jaar.

De rechtbank doet op 9 april uitspraak. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen een derde verdachte, een 50-jarige man uit Zeist, kon door omstandigheden niet doorgaan en zal op een later moment worden behandeld.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner