Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

GFT

Paxton

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Milestone

i-Pro

Nenova

Gold-IP

BHVcertificaat.online

CDVI

Alphatronics

Advancis

Dero Security Products

ADI

Trigion

SOBA

20face

Paraat

Unii

VVNL

HD Security

Service Centrale Nederland

Secusoft

Bydemes

Eagle Eye Networks

Lobeco

EAL

2N

Connect Security

Kiwa

Top Security

Multiwacht

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Add Secure

ASIS

ARAS

Optex

Centurion

Securitas

Masset Solutions

G4S

SmartSD

VideoGuard

Avigilon Alta

Ajax Systems

Sequrix

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Brivo

SMC Alarmcentrale

Hikvision

IDIS

NIBHV

HID

Explicate

Bosch Security Systems

Uniview

ASSA ABLOY

CardAccess

Alarm Meldnet

Genetec

DZ Technologies

Nimo Drone Security

Seris

Eizo

PG Security Systems

JMB Groep

Seagate

Oribi ID Solutions

VBN

VAIBS

CSL

OSEC

Nimo Dog Security

VEB

Akuvox

Training tegen het ronselen van havenmedewerkers

17 september 2021
Redactie
09:34

In een omgebouwde zeecontainer kunnen medewerkers van de Rotterdamse haven nu een training krijgen die hen weerbaarder maakt tegen aanbiedingen vanuit de drugswereld. Zo moet voorkomen worden dat zij medewerking gaan verlenen aan het smokkelen van drugs.

De laatste tijd worden steeds grotere partijen harddrugs onderschept. Ook worden steeds meer zogenoemde uithalers betrapt. Dat zijn criminelen die moeten voorkomen dat de douane de drugs ontdekt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de smokkelaars hulp krijgen van medewerkers van de havenbedrijven. “Die brengen zichzelf daarmee ernstig in gevaar”, waarschuwde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam bij de introductie van de training. “Want als je één keer toegeeft, dan hang je. Dan ben je chantabel en komen ze aan je familie, je kinderen en word je bedreigd. Levensgevaarlijk.”

Virtual reality
CEO Andre Kramer van de Kramer Group zegt tegen nieuwsplatform Rijnmond dat hij wekelijks ongenode gasten heeft op zijn drie terminals in de Waalhaven en op de Maasvlakte. Zijn personeel wordt regelmatig benaderd met de vraag of ze willen meehelpen bij een drugstransport. Sommigen durven daar openlijk voor uit te komen, maar anderen houden het voor zich en gaan vanaf dat moment met ‘een steen in de maag’ naar het werk. Hij hoopt dat de training het onderwerp makkelijker bespreekbaar gaat maken.
Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van virtual reality. Er komen vragen aan de orde zoals over wat je deelt met de buitenwereld, of je werkkleding buiten het terrein draagt en op welke momenten iemand kwetsbaar is. Ook vertelt een spijtoptant over zijn ervaringen en de gevolgen van zijn daden. Verder wordt getoond hoe criminelen te werk gaan.

Zwaardere straffen
Burgemeester Aboutaleb vertelde blij te zijn met het initiatief, maar benadrukte wel dat er veel meer nodig is om het probleem te bestrijden. Hij hoopt dat het nieuwe kabinet meer gaat doen tegen corruptie en ondermijning. Ook wil hij zwaardere straffen. Uithalers krijgen nu een boete van 100 euro, die lachend betaald wordt door hun opdrachtgever. De volgende dag worden zij opnieuw opgepakt. Rotterdam werkt inmiddels met een last onder dwangsom van 2250 euro, maar wil uithalers liefst tot een jaar achter de tralies hebben. Een wetsvoorstel hiervoor ligt bij de Eerste Kamer. Verder wil de burgemeester dat bedrijven vaker met hun medewerkers in gesprek gaan over persoonlijke omstandigheden, die hen chantabel kunnen maken.

De training is een initiatief van de gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie, Douane, Havenbedrijf Rotterdam, Openbaar Ministerie, FIOD, ondernemersvereniging Deltalinqs en het bedrijfsleven. Dit jaar worden er al vierduizend deelnemers verwacht.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner