Trajectcontrole schendt privacy automobilist niet

De inbreuk van de privacy van het trajectcontrolesysteem van de A2 is zo beperkt dat het op basis van de huidige wet rechtmatig is.

trajectcontroleDat bepaalde de kantonrechter in Utrecht dinsdag. Bij het oordeel dat het trajectcontrolesysteem van de A2 wettelijk gezien door de beugel kan, nam de rechter in overweging dat er volgens hem sprake is van een geringe mate van inbreuk, zegt NRC. Daarnaast wees hij erop dat de registratie bij niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist en dat bestuurders via borden langs de weg op de hoogte worden gesteld van de controle.
De zaak werd aanhangig gemaakt door stichting Privacy First. Deze organisatie legt zich hierbij niet neer en laat weten het aan te vechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
De privacyorganisatie wil ook dat automobilisten privacyvriendelijk kunnen parkeren en is daarom een juridische procedure gestart om anoniem betalen mogelijk te maken. Door een rechtszaak over kentekenparkeren tegen de gemeente Amsterdam is het invoeren van een kenteken bij het parkeren sindsdien niet meer verplicht, zolang de parkeerder maar kan aantonen dat hij voor de parkeerplek betaald heeft.
Volgens Privacy First omvat het recht op anonimiteit in de openbare ruimte tevens het recht op anonieme betaling. Daarnaast is contant geld een wettig betaalmiddel en heeft de burger het recht om hiermee te kunnen betalen. Door verplicht pinnen worden beide rechten geschonden, aldus de privacyorganisatie.

Deel dit artikel via: