Transporteur luidt noodklok wegens ladingdiefstallen
Kees Kuijken, eigenaar van KLG Europe, een van de grootste transportondernemingen in ons land, heeft per brief minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opgeroepen de transportcriminaliteit harder aan te pakken. Transportondernemers zijn volgens hem de lakse houding van politie en justitie zat.
Kuijken maakt zich vooral boos over bendes die hun gang lijken te kunnen gaan. “Er wordt totaal niets gedaan en veel collega’s doen al lang geen aangifte meer. Het is dweilen met de kraan open en als je zelf actie onderneemt tegen criminelen, word je als verdachte weggezet. Schandalig”, klaagt de ondernemer in De Telegraaf. Hij wil dat er een adequater beleid wordt gevoerd met betrekking tot het pakken van criminelen, zodat een bepaald schrikeffect ontstaat. Zijn sector verwacht volgens hem dat met adequate maatregelen het aantal ladingdiefstallen flink teruggebracht kan worden.
Samenwerkende partijen
De politie ziet het anders. Transportcriminaliteit wordt bestreden in samenwerking met partners als Transport en Logistiek Nederland (TLN), Verbond van Verzekeraars, Rijkswaterstaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing hebben de samenwerkende partijen een actieplan opgesteld waarin wordt beschreven hoe de deelnemende organisaties de strijd aangaan tegen transportcriminaliteit. Als een van de speerpunten is benoemd de strijd tegen ladingdiefstal.
Volgens Kuijken worden ondernemers weggestuurd als ze bij de politie aangifte komen doen. De politie brengt daar tegenin dat juist speciaal voor de transportsector een speciaal aangifteloket is geopend, dat 24 uur per dag open is. Niet elk misdrijf is op te lossen, maar de politie baseert naar eigen zeggen wel haar strategie op de aangiftes.
Eigen verantwoording
De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid verrichtte vorig jaar 24 onderzoeken naar aanleiding van aangiftes. Daarbij werden 22 verdachten aangehouden, waaronder vijf Roemenen die verdacht worden van ladingdiefstal vanuit rijdende vrachtwagens. Ladingdiefstal heeft volgens de politie dus wel degelijk de aandacht en de samenwerking met bijvoorbeeld de transportbranche is goed. Daarnaast wijst men erop dat de transporteurs zelf ook een verantwoording hebben om de kans op ladingdiefstal te verkleinen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gebruik van track en trace, bij voorkeur met noodknop en aansluiting op een particuliere alarmcentrale. Ook beveelt de politie het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen aan, zoals de pas geopende nieuwe beveiligde parkeerplaats bij Hazeldonk, waar het aantal diefstallen bijna nihil is.