Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

2N

EAL

Securitas

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Brivo

JMB Groep

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

ADI

Alarm Meldnet

Seagate

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

SmartSD

Service Centrale Nederland

Milestone

Centurion

Genetec

ARAS

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Trigion

Akuvox

VVNL

Lobeco

Advancis

Optex

Top Security

Hikvision

Paraat

Secusoft

CardAccess

PG Security Systems

OSEC

Paxton

Eizo

Regio Control Veldt

GFT

NetworxConnect

Network Optix

Nenova

Crown Security Services

Nimo Dog Security

VideoGuard

Unii

SOBA

HID

IDIS

Kiwa

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

VBN

HD Security

Sequrix

Connect Security

NIBHV

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Uniview

Bydemes

VEB

Alphatronics

i-Pro

Seris

ASIS

G4S

Ajax Systems

Gold-IP

VAIBS

DZ Technologies

20face

RoSecure

Explicate

CSL

Trendsignalement 2011 van het CCV

8 maart 2011
Redactie
18:16

Niet alleen de overheid, ook burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven moeten hun steentje bijdragen aan een veiliger Nederland. Burgers en ondernemers hebben daar echter wel hulp bij nodig. Dat concludeert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in de nieuwe editie van zijn jaarlijkse trendpublicatie.

Het Trendsignalement 2011 doet onder meer verslag van een recente evaluatie van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Gemiddeld daalt de criminaliteit op bedrijventerreinen en in winkelcentra met een KVO met 5 tot 10 procent. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid & Justitie nam vandaag het eerste exemplaar van het Trendsignalement 2011 in ontvangst.

Het betrekken van burgers en ondernemers bij de veiligheidszorg is actueler dan ooit, zo blijkt onder andere uit het regeringsbeleid. Ook de 25 veiligheidstrends in het Trendsignalement 2011 laten zien dat initiatieven vanuit de samenleving steeds populairder worden. Tegelijkertijd blijkt dat dit soort samenwerkingsverbanden niet vanzelf tot stand komt. Zo boekt buurtbemiddeling, waarbij vrijwilligers bemiddelen bij burenoverlast, in twee derde van de gevallen succes. Steeds meer gemeenten financieren buurtbemiddeling, vaak samen met woningcorporaties. Professionele aansturing en training van vrijwilligers blijken daarbij essentieel.

Gezien de recente inbraakgolf in woningen is het ook belangrijk om burgers te ondersteunen die inbraakpreventiemaatregelen nemen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) vermindert de kans op woninginbraak met 90 procent en verbetert bovendien de veiligheidsbeleving. Actieve voorlichting en een subsidieregeling kunnen burgers stimuleren om PKVW-maatregelen te nemen. Haisma: “In steeds meer gemeenten krijgen bewoners een deel van de kosten van de invoering van het PKVW vergoed. Dat is een goede stimulans voor bewoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een veilige woon- en leefomgeving.”

“Het is nodig burgers en bedrijven positief te prikkelen om hun nieuwe taken op te pakken. Anders is het risico aanwezig dat hooggespannen verwachtingen over een gedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid niet worden waargemaakt” zegt CCV-directeur Ida Haisma.

Het CCV ontwikkelt en promoot aanpakken om maatschappelijke veiligheid te vergroten. Trendanalyse behoort tot de kerntaken van het expertisecentrum. Met het jaarlijkse Trendsignalement signaleert het CCV nieuwe ontwikkelingen waarmee veiligheidsprofessionals aan de slag kunnen.

Link: www.hetccv.nl/trends

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner