Trigion zet synthetisch DNA in tegen interne diefstal (video)
Steeds meer organisaties zetten ‘synthetisch DNA’ in om te voorkomen dat ze worden bestolen. Het aantal interne diefstallen zal hierdoor naar verwachting met meer dan de helft kunnen worden teruggedrongen.
Het bedrijf SelectaDNA heeft een vloeistof van synthetisch gefabriceerde dna-strengen ontwikkeld. Daarmee kunnen producten van een onuitwisbare unieke code worden voorzien. SelectaDNA bevat zogenaamde microdots. Zowel de vloeistof als de microdots hebben deze unieke code. Onder een UV-lamp licht de vloeistof op en is de code op de microdots afleesbaar met een speciale loep.
Het is een goedkope en afschrikwekkende methode tegen diefstal. Bedrijven kunnen het DNA met een groot uitgevallen wattenstaafje op bijvoorbeeld laptops en flatscreens smeren. Na een half uurtje is het DNA opgedroogd en met het blote oog onzichtbaar geworden. SelectaDNA neemt alle gemarkeerde goederen en bijbehorende code ook nog eens op in een database zodat gestolen goederen eenvoudig terug kunnen naar de rechtmatige eigenaar.
Erasmus Universiteit Rotterdam is de eerste grote instelling die SelectaDNA in gaat zetten. De universiteit wil op deze manier vooral diefstal door bezoekers tegengaan. Ook andere bedrijven en MKB Amsterdam hebben belangstelling getoond.
Richard Franken van Trigion ziet veel toepassingen. Hij denkt daarbij vooral aan bestrijding van diefstal door eigen personeel, maar ook aan dure grondstoffen zoals lood en koper of alledaagse zaken zoals printerpapier en folies met pakken koffie. Bij het terugvinden van gestolen spullen is aantoonbaar waar ze vandaan komen. Dit zal de bewijslast aanmerkelijk vereenvoudigen.
SelectaDNA wordt geleverd Rhine Consulting Group. Trigion is met het bedrijf een alliantie aangegaan. Bij de webwinkel van SelectaDNA kost een MKB-kit, goed voor de beveiliging van circa 100 items, 175 euro.
Link: RTL nieuws: Synthetisch DNA tegen bedrijfsdief (video)