Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NIBHV

Seris

Eizo

CDVI

JMB Groep

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

Dero Security Products

SmartSD

Seagate

Paxton

NetworxConnect

Advancis

Crown Security Services

VEB

SmartCell

PG Security Systems

Ajax Systems

Paraat

Securitas

Nimo Drone Security

Secusoft

OSEC

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Regio Control Veldt

G4S

Milestone

Top Security

BHVcertificaat.online

RoSecure

VVNL

20face

Avigilon Alta

Nenova

HID

GFT

Lobeco

i-Pro

ARAS

VAIBS

Add Secure

CardAccess

Optex

Eagle Eye Networks

IDIS

SOBA

CSL

Bydemes

Alarm Meldnet

Genetec

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

Unii

Alphatronics

Connect Security

De Beveiligingsjurist

VBN

Explicate

Trigion

EAL

Gold-IP

Sequrix

Centurion

HD Security

2N

SMC Alarmcentrale

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

ASIS

Uniview

ASSA ABLOY

ADI

Nimo Dog Security

Hikvision

Multiwacht

Kiwa

Tweemaal zoveel agenten lekken gevoelige informatie

11 juli 2020
Redactie
11:27

In een paar jaar tijd is er een verdubbeling van het aantal agenten dat gevoelige informatie misbruikt of lekt naar criminelen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van opgevraagde documentatie. Volgens de Politiebond komt het omdat agenten steeds vaker benaderd worden door criminelen.

Alleen al de afgelopen twee jaar zijn in totaal zestig agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslagen wegens het lekken of misbruiken van informatie. In de twee jaren daarvoor waren dat er nog 34. De politie weet niet hoe het komt, maar denkt dat het te maken heeft met het makkelijker toegankelijk worden van informatie en beter onderzoek naar misbruik daarvan. Ontslag volgt meestal bij ernstige incidenten, zoals het tippen van criminelen. Een agent die het vriendje van zijn dochter natrekt, komt er doorgaans met een berisping vanaf.

Zorgwekkend
Voorzitter Jan Struijs van de Politiebond zegt tegenover RTL Nieuws de stijging van het aantal ontslagen voor lekken zorgwekkend te vinden. Hij sluit niet uit dat de door de politie genoemde redenen juist zijn, maar krijgt ook steeds vaker meldingen van leden die door criminelen zijn benaderd. Social Engineering heet dat. Criminelen onderzoeken de organisatie van de politie en richten zich vervolgens op zwakke plekken, zoals agenten op belangrijke posities die relatief makkelijk te beïnvloeden zijn. Struijs pleit voor nader onderzoek naar de oorzaken van het lekken, zodat op grond daarvan de organisatie versterkt kan worden. Uit eerdere onderzoeken blijkt geld vaak een motief te zijn om informatie aan criminelen te verkopen, maar ook komt het voor dat agenten met dreigementen onder druk worden gezet.

Niet moeilijk
Tot nu toe werd het lekken niet echt moeilijk gemaakt. De wegens lekken naar criminelen veroordeelde agent Mehmet A. kon duizenden keren de systemen raadplegen, zonder dat dit in de gaten liep. Hij hield spreekuur in zijn auto. Die zaak kwam uiteindelijk aan het licht. Maar volgens ingewijden wordt ook veel onder de (politie)pet gehouden, om de privacy van betrokkenen, maar vooral ook het imago van de organisatie te beschermen. Op die manier wordt niet geleerd van de voorvallen. De politie zegt intussen wel te werken aan software die alarmeert als agenten opmerkelijke bevragingen doen in de systemen. Ook gaat meer aandacht uit naar onbewust lekken, zoals het slordig omgaan met gevoelige informatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner