Utrecht stopt met inzet minderjarige loktieners in horeca
De gemeente Utrecht stopt voorlopig met de inzet van minderjarige loktieners in de horeca. Dit omdat de jongeren die dit doen zelf ook strafbaar zijn en dat geldt ook voor de gemeente als opdrachtgever.
In overleg met het ministerie van Justitie wordt nu gekeken of een andere methode wel mag worden gebruikt. Jongeren die achttien zijn, worden dan ingezet om te controleren of het personeel hen om een legitimatie vraagt. Als het personeel dat niet doet, kan de gemeente het personeel daarop aanspreken.
De boete van 1300 euro die eerder deze maand werd opgelegd aan café Stairway to Heaven, wordt ingetrokken. Het café van Henk Westbroek was de enige horecagelegenheid in Utrecht die een boete had gekregen na een bezoek van een 17-jarige loktiener.
Koninklijke Horeca Nederland vroeg zich enkele weken geleden ook al af of de inzet van loktieners in café’s juridisch wel is toegestaan. De tieners bezochten samen met een buitengewone opsporingsambtenaar (BOA) zeven winkels en zeven horecazaken. Twee winkeliers kregen daarbij een boete. Eén ondernemer kwam er met een waarschuwing af, omdat de portier van de zaak wel vroeg naar het ID-bewijs van de lokpuber. De tiener wist uiteindelijk wel binnen te komen, omdat de portier bij het uitrekenen van de leeftijd van de jongen een rekenfout maakte.
In het najaar van 2013 is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcoholhoudende drank. Gemiddeld is in 47 procent van het totaal aantal aankooppogingen een correcte naleving van artikel 20 van de Drank- en Horecawet geconstateerd. Dat is een verbetering in vergelijking met 2011, toen er een gemiddeld nalevingspercentage van 28 procent was.
Utrecht gaat door met de inzet van loktieners in de supermarkt. Daar zijn minderjarigen zelf niet strafbaar als ze alcoholhoudende drank kopen.