Utrecht wil 120 camera’s tegen vervuilende auto’s

Om vervuilende dieselauto’s uit de stad te weren, zoekt de gemeente Utrecht een leverancier die maximaal 120 anpr-camera’s kan leveren, plaatsen, beheren en onderhouden. Hiervoor is maximaal bijna 2 miljoen euro beschikbaar. Het systeem vervangt het huidige, dat uit 21 camera’s bestaat.

Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren heeft de gemeente een milieuzone ingesteld. Binnen deze zone zijn dieselvoertuigen alleen toegestaan als ze emissieklasse 4 hebben. Wie de regel overtreedt riskeert een boete van 100 euro voor personenauto’s en bestelbusjes of 250 euro voor vrachtwagens. Er wordt daarbij bekeurd op kenteken. Het huidige systeem is in 2015 geïnstalleerd en dient aan het einde van dit jaar vervangen te worden. Om de pakkans te vergroten wil de gemeente het toezicht aanzienlijk uitbreiden. Er mogen maximaal 120 camera’s komen. Mogelijk wordt dit aantal in 2025 uitgebreid met zo’n 75 camera’s, als Utrecht alle brandstofvoertuigen in de milieuzone gaat verbieden en die zone alle stadsdelen binnen de ‘ring’ gaat omvatten.
Leveranciers dienen aantoonbare ervaring te hebben met vergelijkbare projecten en minimaal 5 procent van de omzet in ‘social return’ te investeren.

Meer informatie is te vinden op Tendernet.

Deel dit artikel via: