Valse bezorg-sms eist al duizenden slachtoffers

De criminelen achter ‘flu-bot’ hebben veel succes met hun actie. Volgens onder andere Betaalvereniging Nederland en de Fraudehelpdesk hebben al duizenden Nederlanders de schadelijke app geïnstalleerd, waarmee de criminelen onder andere toegang krijgen tot de bank-apps op de telefoon.

Duizenden mensen ontvingen de afgelopen week een sms dat er een pakket onderweg is. Via een link kunnen zij een app installeren, waarmee zij kunnen natrekken waar het pakket zich bevindt. Zo lijkt het althans. In werkelijkheid installeren zij een schadelijk programma, dat alleen te verwijderen is door de telefoon terug te zetten in de fabrieksinstellingen. Zolang dat niet gebeurt, hebben de afzenders van de sms vrijwel onbeperkt toegang tot de telefoon. Onder andere de politie en de Fraudehelpdesk hebben hun best gedaan om mensen voor het gevaar te waarschuwen, maar desondanks komen er nog elke dag veel nieuwe slachtoffers bij.

Direct verwijderen
De politie adviseert met klem om de sms direct te verwijderen na ontvangst. Wie pakketten wil volgen, kan dat doen met de officiële apps van de transportbedrijven, die te vinden zijn in de Play Store van Google. De kwaadaardige app werkt voorlopig alleen op toestellen met Android als besturingssysteem. Flu-bot lijkt sinds april verspreid te worden. Die maand ontving de Fraudehelpdesk tegen de honderd meldingen. In mei zijn al ruim tweeduizend meldingen binnengekomen. Dat de app zo vaak geïnstalleerd wordt is opmerkelijk, want Android waarschuwt voor apps die niet uit de Play Store afkomstig zijn. Mensen moeten vervolgens actie ondernemen om installatie toch mogelijk te maken.

Zorgwekkend
In Nederland is voor zo ver bekend nog geen geld gestolen via flu-bot. In Groot-Brittannië en Spanje is dat echter wel gebeurd. Zorgwekkend is ook dat de sms doorgestuurd kan worden naar iedereen in de contactenlijst. Dat zorgt voor een nog snellere verspreiding van de schadelijke software. Volgens KPN is het nieuw dat dit met sms-jes gebeurt. Bij e-mails bestaat een dergelijke vorm van verspreiding al langer. KPN signaleerde de afgelopen dagen een sterke stijging van het sms-verkeer, waarbij duidelijk was dat de berichten niet door de abonnee werden verstuurd. Abonnees ontvingen vervolgens een waarschuwing, dat zij mogelijk flu-bot op hun telefoon hebben.

Deel dit artikel via: