Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Nimo Dog Security

Milestone

Explicate

Dero Security Products

ADI

CDVI

ASSA ABLOY

CardAccess

HD Security

Akuvox

20face

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Centurion

Seris

Masset Solutions

Securitas

G4S

Nimo Drone Security

HID

Add Secure

CSL

Advancis

Eagle Eye Networks

VVNL

OSEC

2N

NIBHV

JMB Groep

i-Pro

Brivo

SOBA

Bydemes

Trigion

NetworxConnect

DZ Technologies

SmartCell

VAIBS

Paraat

Gold-IP

Regio Control Veldt

Top Security

SmartSD

Unii

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Kiwa

IDIS

Sequrix

ASIS

Uniview

GFT

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Eizo

Ajax Systems

Crown Security Services

Alphatronics

Genetec

ARAS

Alarm Meldnet

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Multiwacht

EAL

RoSecure

VBN

Nenova

Secusoft

VEB

Optex

Paxton

Seagate

De Beveiligingsjurist

Van de ransomwareslachtoffers betaalt bijna een op de vijf losgeld

22 februari 2024
Redactie
09:35

Vorig jaar hebben criminele bendes 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. Daarbij werd volgens cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven in 18 procent van de gevallen losgeld betaald.

Dinsdag meldde de politie dat Europol, samen met de Nederlandse politie en politiediensten uit tien landen, 34 servers van Lockbit uit de lucht had gehaald. Lockbit is een organisatie die bedrijven afperst met gijzelsoftware. Hoewel er wereldwijd twee aanhoudingen werden verricht, vonden er in Nederland geen aanhoudingen plaats, maar werden wel dertien belangrijke servers uit de lucht gehaald.
LockBit staat bekend als de meest productieve en schadelijke groepering ter wereld, die verantwoordelijk was voor een kwart van de wereldwijde aanvallen en die voor miljarden euro’s aan schade veroorzaakte. Ook in Nederland werden verschillende organisaties slachtoffer.

Chantagemiddel
Ransomware of gijzelsoftware wordt gebruikt als chantagemiddel, waarbij hackers de computersystemen van slachtoffers binnendringen en onbruikbaar maken. Daarna eisen zij losgeld in cryptomunten om de computers weer vrij te geven.
Pas sinds kort delen de politie en beveiligingsbranche informatie over aanvallen met gijzelsoftware via het samenwerkingsproject Melissa, waarbij ook het Openbaar Ministerie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland betrokken zijn.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal bedrijven dat bereid is losgeld te betalen aan cybercriminelen aanzienlijk lager is dan eerder werd aangenomen. In 2019 ging men er nog van uit dat in 85 procent van de gevallen losgeld werd betaald.

Goed herstelplan
Forensisch deskundige Willem Zeeman van Fox-IT bevestigt tegenover het AD dat het percentage de laatste jaren snel is gedaald, mede doordat veel grote bedrijven nu over een goed herstelplan beschikken. Hoeveel losgeld er wordt betaald, blijft doorgaans geheim.
Verschillende Nederlandse bedrijven en instellingen werden de afgelopen jaren getroffen door aanvallen met gijzelsoftware, waarbij naar verluidt in de meeste gevallen losgeld werd betaald.
Het oprollen van de beruchte Lockbit-bende wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminaliteit, maar deskundigen waarschuwen dat dit soort gijzelsoftware vaak later weer onder een andere naam opduikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner