Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

Centurion

Secusoft

EAL

Nenova

2N

RoSecure

Seagate

Avigilon Alta

Bydemes

Nimo Drone Security

i-Pro

Eizo

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

CDVI

SmartCell

Seris

Multiwacht

SmartSD

Uniview

DZ Technologies

Paxton

IDIS

Crown Security Services

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

VVNL

Masset Solutions

VEB

ARAS

Hikvision

ADI

Unii

PG Security Systems

NIBHV

OSEC

Ajax Systems

GFT

Lobeco

Service Centrale Nederland

Milestone

Traka ASSA ABLOY

20face

G4S

Kiwa

Oribi ID Solutions

Optex

NetworxConnect

Genetec

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Advancis

HID

CardAccess

Eagle Eye Networks

Add Secure

Explicate

Trigion

VBN

Connect Security

Securitas

Gold-IP

Alphatronics

CSL

VAIBS

ASIS

Paraat

Brivo

HD Security

ASSA ABLOY

Top Security

Sequrix

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

JMB Groep

VideoGuard

Van de ransomwareslachtoffers betaalt bijna een op de vijf losgeld

22 februari 2024
Redactie
09:35

Vorig jaar hebben criminele bendes 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. Daarbij werd volgens cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven in 18 procent van de gevallen losgeld betaald.

Dinsdag meldde de politie dat Europol, samen met de Nederlandse politie en politiediensten uit tien landen, 34 servers van Lockbit uit de lucht had gehaald. Lockbit is een organisatie die bedrijven afperst met gijzelsoftware. Hoewel er wereldwijd twee aanhoudingen werden verricht, vonden er in Nederland geen aanhoudingen plaats, maar werden wel dertien belangrijke servers uit de lucht gehaald.
LockBit staat bekend als de meest productieve en schadelijke groepering ter wereld, die verantwoordelijk was voor een kwart van de wereldwijde aanvallen en die voor miljarden euro’s aan schade veroorzaakte. Ook in Nederland werden verschillende organisaties slachtoffer.

Chantagemiddel
Ransomware of gijzelsoftware wordt gebruikt als chantagemiddel, waarbij hackers de computersystemen van slachtoffers binnendringen en onbruikbaar maken. Daarna eisen zij losgeld in cryptomunten om de computers weer vrij te geven.
Pas sinds kort delen de politie en beveiligingsbranche informatie over aanvallen met gijzelsoftware via het samenwerkingsproject Melissa, waarbij ook het Openbaar Ministerie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland betrokken zijn.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal bedrijven dat bereid is losgeld te betalen aan cybercriminelen aanzienlijk lager is dan eerder werd aangenomen. In 2019 ging men er nog van uit dat in 85 procent van de gevallen losgeld werd betaald.

Goed herstelplan
Forensisch deskundige Willem Zeeman van Fox-IT bevestigt tegenover het AD dat het percentage de laatste jaren snel is gedaald, mede doordat veel grote bedrijven nu over een goed herstelplan beschikken. Hoeveel losgeld er wordt betaald, blijft doorgaans geheim.
Verschillende Nederlandse bedrijven en instellingen werden de afgelopen jaren getroffen door aanvallen met gijzelsoftware, waarbij naar verluidt in de meeste gevallen losgeld werd betaald.
Het oprollen van de beruchte Lockbit-bende wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminaliteit, maar deskundigen waarschuwen dat dit soort gijzelsoftware vaak later weer onder een andere naam opduikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner