Vanaf volgend jaar gewapende beveiligers op schepen

Er wordt al jaren over gesteggeld, maar vanaf 1 januari 2022 mogen Nederlandse koopvaardijschepen, die door de Golf van Aden varen, gewapende particuliere beveiligers aan boord hebben. Het demissionaire kabinet stemde in met een wetswijziging die  dat mogelijk moet maken.

Het gaat om een zogenoemde reparatiewet. Die is nodig om een eerder aangenomen initiatiefwet van CDA en VVD ingevoerd te krijgen. Die initiatiefwet werd al in 2019 goedgekeurd, maar er bleken toch nog wat juridische haken en ogen te zijn die invoering in de weg stonden. Ook de reparatiewet moet overigens nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Vergunning
De maatregel geldt alleen voor schepen die door de Golf van Aden varen. Dat is het gebied tussen Jemen en Somalië, waar veel piraten actief zijn. Reders en transportbedrijven willen al jaren betere beveiliging van de schepen, maar kunnen alleen een beroep doen op militairen van een Vessel Protection Detachment (VPD). Dat heeft echter nogal wat nadelen. Er is niet altijd voldoende ruimte aan boord voor zo’n team en het kan veel tijd of geld kosten om de militairen aan boord te krijgen. Na 1 januari zal nog steeds een beroep op een VPD gedaan moeten worden, maar als dat redelijkerwijs niet mogelijk is, mag via de kustwacht om toestemming worden gevraagd om bewapende particuliere beveiligers mee te laten varen. Die hebben dan wel een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Deel dit artikel via: