Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Brivo

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

G4S

Masset Solutions

Bosch Security Systems

PG Security Systems

OSEC

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Paraat

VEB

Hikvision

Akuvox

Explicate

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

Eizo

Multiwacht

ARAS

Ajax Systems

Genetec

Oribi ID Solutions

GFT

Advancis

VAIBS

Seagate

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Top Security

NetworxConnect

SmartCell

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

IDIS

Connect Security

ASIS

Crown Security Services

ADI

ASSA ABLOY

Sequrix

VideoGuard

CSL

Centurion

CDVI

VBN

Eagle Eye Networks

Lobeco

Seris

Paxton

Trigion

Uniview

Bydemes

i-Pro

Unii

Secusoft

Nenova

CardAccess

HID

Nimo Dog Security

Dero Security Products

NIBHV

Add Secure

20face

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

SOBA

2N

Milestone

Kiwa

Alarm Meldnet

Securitas

Optex

SmartSD

VVNL

EAL

Hanwha Vision Europe

RoSecure

HD Security

VBe NL positief over nieuwe kwalificaties Beveiliger mbo2/3

30 november 2020
Redactie
14:23

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen onderwijsinstellingen vanaf volgend jaar studenten inschrijven voor de kwalificaties Beveiliger mbo2 en mbo3. Branchevereniging VBe NL laat zich positief uit over deze ontwikkeling, die de opleiding beter dan voorheen laat aansluiten op de dagelijkse praktijk van de beveiliger.

Exameninstituut SVPB is inmiddels gestart met het uitwerken van het examenprogramma en de exameneisen voor deze nieuwe kwalificaties. Het verwacht dit voor mbo2 begin 2021 te kunnen publiceren. De exameneisen voor mbo3 volgen zo spoedig mogelijk daarna.
Voor het nieuwe kwalificatiedossier kunnen de keuzedelen Weerbaarheid voor beveiligers en handhavers en Proactief beveiligen niet meer worden gekozen. De reden is dat veel elementen van deze keuzedelen in de kwalificaties zijn geïntegreerd en er dan sprake zou zijn van ondoelmatige overlap. Voor de huidige kwalificaties Beveiliger en Coördinator beveiliging kunnen deze keuzedelen wel worden gekozen.

Focus op verbetering opleiding
Het nieuwe kwalificatiedossier is tot stand gekomen via een samenwerking tussen private opleiders, onderwijsinstellingen, vakbonden, ministerie van Algemene Zaken, SFPB en andere beveiligingsbedrijven. Op verzoek van VBe NL heeft Alpha Security deelgenomen aan een werkgroep van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor de actualisatie van het kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging. “Je merkt dat als je met partijen aan tafel zit die alle snappen wat er op de werkvloer gebeurt, je tot een resultaat komt waar je in de praktijk daadwerkelijk wat aan hebt”, zegt voorzitter Peter Hoes van VBe NL en directeur van Alpha Security.

Unieke samenwerking
Zowel het mkb-bedrijf als het grootbedrijf zijn vanaf 2018 betrokken geweest en samen is de focus gelegd op de inhoud van het beveiligingsvak. De betrokkenen stonden niet tegenover elkaar, maar juist naast elkaar voor de verbetering van de opleidingen. Een unieke samenwerking die dwars door de partijpolitiek heenliep.
De nieuwe kwalificaties Beveiliger mbo2 en mbo3 sluiten aan op de actualiteiten en gevraagde skills door opdrachtgevers waardoor de branche de markt beter kan bedienen. Het kwalificatiedossier richt zich in tegenstelling tot het oudere dossier niet meer tot de kennis die beveiligers niet gebruiken, zoals hoe er wettelijk door overheidspartijen wordt omgegaan met een aanhouding. Het dossier richt zich meer op het vak van de beveiliger en de beroepshouding zoals de bejegening, communicatie, pro-activiteit maar ook sociale hygiëne.

Naar verwachting wordt het nieuwe kwalificatiedossier per 1 januari 2021 vastgesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner