VEB presenteert nieuwe regeling brandmeldinstallaties
De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven introduceert op donderdag 11 maart een nieuwe kwaliteitsregeling voor brandmeldinstallaties. Deze biedt installateurs de mogelijkheid om op een relatief eenvoudige en goedkope manier brandveiligheid te leveren, conform de officiële normering NEN2535.
Voorheen was er voor brandmeldinstallaties alleen de Regeling BMI. Deze is bedoeld voor gebouwen met een hoge kans op slachtoffers bij brand en bevat daarom zeer hoge en dus ook dure eisen. Reden om deze regeling niet toe te passen in situaties waar deze niet verplicht is, zoals in verreweg de meeste bedrijfs- en woongebouwen. “Een gemiste kans”, aldus voorzitter Jan Kuipers van de VEB. “Want met een veel lagere investering is een vergelijkbaar niveau van brandveiligheid te bereiken, dat qua functionaliteit voldoet aan de in Nederland geldende wettelijke eisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (v/h bekend als Bouwbesluit).”
Twee versies
Net als bij inbraakbeveiliging wordt de kwaliteit van installaties gecontroleerd door inspecteurs van de VEB. Daarnaast vindt regelmatig controle plaats door geaccrediteerde certificatie-instellingen. Bestuurslid Kees Bek van de VEB wijst erop dat er twee versies komen. Die van 11 maart is de Branddetectie Kwaliteitsregeling met als basis de Projecteringsrichtlijnen, kortweg: VEB 4 – BKP. Hierbij gaat het alleen om de gekozen componenten en de projectering daarvan. Het kan gaan om bewaking van een object, een ruimte, een deel van een gebouw of een volledig gebouw. Later volgt een uitgebreidere regeling, Brandveiligheid Kwaliteitssysteem met als basis het Bouwbesluit, kortweg: VEB 4 – BKB. Deze is bedoeld voor autonome brandmeldinstallaties voor hogere risico’s.
Praktijk
Dat de eisen minder streng zijn dan in de Regeling BMI, wil volgens Leo Lancker beslist niet zeggen dat de VEB-regelingen daarvoor onder doen. “In tegendeel. Het gaat bij onze regeling om het resultaat in de praktijk en minder om allerlei ingewikkelde procedures. Bovendien wordt elk systeem niet alleen gecontroleerd, maar komen de inspecteurs zo nodig ook met verbetersuggesties. Zo wordt de installateur bij elke installatie weer iets beter in zijn vak. We verwachten dan ook dat de ruim 600 bij de VEB aangesloten installateurs dankzij deze regeling actiever zullen worden met het promoten en toepassen van branddetectie. Op termijn zal dat leiden tot aanzienlijk minder slachtoffers en schade.”
Installateurs, die conform de nieuwe regeling erkend willen worden, dienen het officiële diploma Installatiedeskundige Brandmeldinstallaties te behalen, evenals het diploma MBV (Monteur Beveiligingssystemen). Voor branddetectie in delen van gebouwen of complete gebouwen is daarnaast het diploma Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties vereist.