Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

Brivo

Centurion

Unii

Kiwa

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

CSL

VBN

VEB

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Optex

Milestone

Explicate

NIBHV

Genetec

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Lobeco

SOBA

Regio Control Veldt

OSEC

Connect Security

Crown Security Services

Add Secure

PG Security Systems

Akuvox

Oribi ID Solutions

2N

VideoGuard

CDVI

Multiwacht

i-Pro

ARAS

Securitas

Uniview

Nimo Drone Security

EAL

Trigion

Seris

Bydemes

CardAccess

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Advancis

Sequrix

ASIS

SMC Alarmcentrale

Paraat

Nenova

JMB Groep

Gold-IP

VAIBS

Alphatronics

GFT

Eizo

HD Security

Dero Security Products

NetworxConnect

VVNL

Paxton

SmartSD

HID

IDIS

Ajax Systems

RoSecure

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

ADI

Secusoft

Avigilon Alta

20face

G4S

Eagle Eye Networks

Top Security

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

Seagate

Veel branden in hete maand juli 2018

1 augustus 2018
Redactie
17:07

Voor Stichting Salvage – de organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt – was juli 2018 de drukste julimaand ooit. Dit jaar waren er in juli zelfs meer branden dan in januari, waarin zich normaal de meeste branden voordoen.

Opmerkelijk is verder dat de eerste zeven maanden van 2018 een forse stijging te zien geven van het aantal objecten waarvoor Salvage is ingezet, evenals een forse stijging van miljoenenschades, zeer grote branden, branden met asbest en waterschades waarbij Salvage wordt opgeroepen.

Stijging van 14 procent
In de eerste zeven maanden van 2018 werd Salvage bij brand-, explosie-, storm- of waterschade in 5.055 objecten ingezet. Dit betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van het aantal objecten in dezelfde periode in 2017 (4.432 objecten). Alleen al in juli 2018 werd Salvage voor 778 objecten ingezet. Dit waren er ruim 200 meer dan in juli 2017 en het was veruit de hoogste score voor een julimaand. In de eerste zeven maanden van 2018 deden zich 63 miljoenenschades voor (49 in dezelfde periode in 2017) en 75 zeer grote branden (68 in dezelfde periode in 2017). In juli 2018 deden zich 12 miljoenenschades voor (7 in juli 2017) en 23 zeer grote branden (5 in juli 2017). Dit zijn grote verschillen. Het is denkbaar dat de hitte in juli 2018 een rol heeft gespeeld – bijvoorbeeld doordat zaken sneller vlam hebben gevat of doordat in agrarische objecten bepaalde apparaten voor koeling werden ingezet – maar het verband is nog niet geanalyseerd.

Branden met asbest
In 2018 deden zich 113 branden met asbest voor. Ook dit betekent een behoorlijke stijging ten opzichte van 2017 (85 branden). Sinds de start van de pilot op maandag 18 juni 2018 – in deze pilot stroomlijnt Stichting Salvage de inventarisatie van de verontreiniging, de opruiming en de informatievoorziening na branden waarbij asbest is vrijgekomen en verspreid – hebben zich 32 van dergelijke branden voorgedaan. Dat zijn er zo’n vijf per week, hetgeen meer is dan het gemiddelde van drie branden per week voordat de pilot begon. De eerste indruk is dat deze inzet van Salvage bij branden met asbest vooral positief op de gezamenlijke verzekeraars afstraalt, vanwege hun nadrukkelijke betrokkenheid.

Mobiele unit
Op de valreep van juli 2018 heeft de mobiele unit van Stichting Salvage goede diensten bewezen. Bij een brand op maandag 30 juli in een groot woonzorgcentrum in Breukelen moesten alle meer dan honderd appartementen worden ontruimd vanwege ernstige rook- en roetschades in de gangen en publieke ruimten. De mobiele unit werd vooral als spreek- en werkruimte voor de aanwezige Salvagecoördinatoren ingezet. De verwachting is dat de actie van Salvage deze week zal worden afgerond.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner