Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VisionPlatform.ai

IDIS

Genetec

Network Optix

Lobeco

Paralax

ARAS

Centurion

Service Centrale Nederland

Milestone

Eagle Eye Networks

2N

Securitas

Teletek

VBN

Paraat

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Trigion

Masset

OSEC

MPL

i-Pro

VVNL

Paxton

LUGN

Crown Security Services

ASIS

Akuvox

SOBA

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Distri Company

Nenova

VEB

CDVI

ADI

Hikvision

Uniview

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Dero Security Products

G4S

Synguard

Intrasec

ASSA ABLOY

Aritech

Bydemes

SmartCell

Gold-IP

Add Secure

Optex

Advancis

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

HD Security

Sequrix

Eizo

SmartSD

Seris

Connect Security

EAL

Kidde Commercial

Unii

Seagate

BHVcertificaat.online

Secusoft

CSL

MOBOTIX

Brivo

HID

Alarm Meldnet

VAIBS

Top Security

Alphatronics

VGN Group

Regio Control Veldt

Veel coronaboetes door onduidelijkheid niet geldig

15 mei 2020
Redactie
12:51

Sinds de invoering van de ‘intelligente lockdown’ zijn zo’n 10.000 boetes uitgeschreven. Veelal omdat mensen onvoldoende afstand tot elkaar hielden. Overtredingen zijn echter niet altijd in een proces-verbaal beschreven en ook is niet altijd een noodverordening bijgevoegd. De boete kan dan niet worden geïnd.

Zowel handhavers als politieagenten delen boetes uit. Gebruikelijk is om eerst te waarschuwen, maar in de ene gemeente wordt strenger opgetreden dan in de andere. Er wordt zelfs in woningen gecontroleerd of er geen bezoek is, waarvan men zich kan afvragen of dit legitiem is. Omdat het eigenlijk niet om een boete, maar om een strafbeschikking gaat, dient de overtreding beschreven te worden in het proces verbaal. Op de tweede plaats dient de handhaver of agent de noodverordening bij het proces-verbaal te voegen. Vooral in het begin werd dit nog wel eens vergeten. Het Openbaar Ministerie seponeert de boete dan, wat de bekeurde niet alleen bijna 400 euro scheelt, maar ook een aantekening in het strafregister.

Regels wisselen bijna wekelijks
De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is nog altijd van kracht. Wel wisselen de regels bijna wekelijks, want handhaving behoorlijk ingewikkeld maakt. Ook het beleid verschilt per gemeente. Volgens advocaten is er nog al eens sprake van willekeur als het gaat om het uitdelen van waarschuwingen of boetes. Volgens Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP, zijn de regels nu al vijf keer aangepast. Op 1 juni komen er weer nieuwe regels bij en vallen andere regels af. Hij wil snel een spoedwet, die een einde moet maken aan de lokale verschillen. Die wet is aangekondigd, maar nog niet van kracht. Gerrits zegt dat het anders onmogelijk wordt om na 1 juni te handhaven, als de horeca weer open gaat en het drukker zal worden op straat. Grapperhaus verwacht dat de nieuwe wet in juni gereed zal zijn. Hij erkent de regionale verschillen, maar zegt tevreden te zijn met hoe het gaat. Boa’s en politie schrijven volgens hem alleen boetes uit als dat gewoon terecht is.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

SequriX

Distri Company

Suricat

Boon Edam

Seagate

Wordt een partner