Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

20face

Genetec

Masset Solutions

SmartSD

Bosch Security Systems

HID

Connect Security

Nenova

Nimo Dog Security

Top Security

SmartCell

Sequrix

VAIBS

Trigion

BHVcertificaat.online

2N

CSL

Kiwa

Avigilon Alta

SOBA

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

RoSecure

Brivo

Regio Control Veldt

Seris

Optex

Milestone

CDVI

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Eizo

GFT

Paraat

Paxton

ASIS

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Gold-IP

IDIS

Bydemes

VEB

Add Secure

Uniview

NIBHV

Secusoft

VideoGuard

Explicate

EAL

Centurion

ARAS

G4S

Hikvision

Securitas

Dero Security Products

JMB Groep

VVNL

ADI

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

HD Security

CardAccess

OSEC

PG Security Systems

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

Unii

i-Pro

Service Centrale Nederland

Lobeco

Seagate

Akuvox

Advancis

VBN

Veel politiezaken opgelost mede door tips burgers

2 mei 2018
Redactie
07:33

Uit de cijfers over 2017 van de landelijke opsporingscommunicatie blijkt dat burgers en politie steeds meer en beter samenwerken in opsporingsonderzoeken. Vooral opsporings-tv is belangrijk als het gaat om verdachten vinden.

In 2017 werden 356 zaken landelijk uitgezonden, waarbij in 152 zaken, mede door tips van burgers verdachten zijn aangehouden. Dat is 43 procent van alle zaken. Dit maakte korpschef Erik Akerboom bekend in de uitzending van Opsporing Verzocht op 1 mei.

Vooral overvallen
Er worden veel actuele zaken behandeld in de uitzending van Opsporing Verzocht. Vroegtijdig inschakelen van Opsporingscommunicatie levert veel bruikbare tips op voor het onderzoeksteam. In de opsporingsprogramma’s komen allerlei soorten criminaliteit aan bod van diefstal van een bankpas tot moordzaken. Vooral overvallen stonden het afgelopen jaar op de agenda. Van de 356 zaken ging het in 104 gevallen om een overval cq woningoverval. De delicten diefstal en levensdelicten kwamen beiden 44 keer in de uitzending.

Top tien
Politie en Openbaar Ministerie werken bij opsporingsberichtgeving samen met de programma’s Opsporing Verzocht, Hart van Nederland en Goedemorgen Nederland. Het publiek dat naar Opsporing Verzocht kijkt en reageert is hoog. Het programma staat steevast in de top tien van meest bekeken programma’s met gemiddeld 1,2 miljoen kijkers . Het programma brengt de meeste zaken waarbij politie en OM landelijk de hulp nodig vraagt van het publiek. Zo zijn er 353 zaken in Opsporing Verzocht getoond. In 151 van deze zaken werden aanhoudingen verricht.

Aanhoudingen
In 2017 waren er 52 zaken die zowel in Opsporing Verzocht als Hart van Nederland werden getoond. Van dat aantal werden dankzij informatie in dertig zaken aanhoudingen gedaan. Drie zaken werden alleen in Hart van Nederland besproken, waarbij in één zaak verdachten werden aangehouden. Naast landelijke programma’s zet de politie ook regionale opsporingsprogramma’s in en gebruikt het de eigen regionale en landelijke social media accounts, om zo veel mogelijk burgers te bereiken.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner