Veel seksuele intimidatie in het openbaar vervoer
Ruim 200 mensen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Dat meldt RTL Nieuws. Waarschijnlijk is het maar het topje van de ijsberg, omdat veel slachtoffers uit schaamte geen aangifte zullen willen doen.
Alleen al de NS kreeg vorig jaar tot en met november ruim honderd meldingen binnen. Het ging om grensoverschrijdend gedrag in de trein, maar ook op stations. Soms verbaal, maar soms ook fysiek. “Dit kan voor reizigers een enorme impact hebben”, aldus een woordvoerder van de NS. “Daarom beschouwen wij elke melding als één teveel.” Ook politici zijn geschokt over de cijfers. Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA: “Ongetwijfeld is dit nog maar een fractie en is seksuele intimidatie in het ov dus aan de orde van de dag.” Zij wil met andere partijen gaan kijken wat er gedaan kan worden tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer.
Maatregelen
De NS zegt dat er al het nodige gedaan wordt. Nieuwe treinen hebben geen aparte coupés meer, maar vormen inwendig één lange buis, waardoor veel meer sociale controle mogelijk is. Ook bij nieuwe stations vormt sociale veiligheid één van de uitgangspunten bij het ontwerp. Daarnaast krijgen de conducteurs tijdens de risicovolle uren ondersteuning van veiligheidsteams. Nieuw is een alarmeringssysteem op basis van WhatsApp en SMS. Hiermee kunnen reizigers onopvallend de NS waarschuwen, als reizigers zich misdragen. Volgens het vervoersbedrijf zijn de eerste ervaringen positief, maar wordt bij ernstige zaken toch geadviseerd om direct 112 te bellen.