Veiligheid brandweerlieden is beneden peil

Brandweerlieden dragen te lang hun pak dat bij blussen vies is geworden. Ook worden de uniformen naderhand niet goed schoongemaakt. Daarnaast leeft de brandweer zelfs de veiligheidsvoorschriften bij asbest niet goed na.

GrafiekVolgens onderzoek van de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) zijn de protocollen en voorschriften bij geen enkele brandweerregio helemaal op orde. Daardoor zijn incidenten gebeurd, maar “de brandweer leerde op landelijk niveau onvoldoende van de (bijna-)ongevallen”, aldus het rapport. Van november 2014 tot en met februari 2015 werden 86 locaties van 19 veiligheidsregio’s geïnspecteerd.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers noemt het “ontoelaatbaar dat veiligheidsregio’s zich niet aan de wet- en regelgeving houden”. Volgens de brandweervakbonden bevestigt de inspectie “volledig het vermoeden dat er veel mis is bij de brandweer”.

Brandweer Nederland zegt in een reactie te werken aan verbetering. “Wij staan voor de veiligheid van onze brandweermensen en nemen de signalen uit het rapport serieus”, zegt IJle Stelstra namens Brandweer Nederland.

Deel dit artikel via: