Veiligheidsbranche verbijsterd over ‘jojobeleid’ kabinet
De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt verbijsterd te zijn over het zwalkende beleid van het kabinet ten aanzien van de evenementen- en horecabranche. Dat maakt volgens voorzitter Ard van der Steur adequaat deurbeleid en het vinden van voldoende beveiligers vrijwel onmogelijk.
“Vele maanden hebben onze bedrijven die evenementen en horeca beveiligen, keihard en met inzet van veel eigen middelen gewerkt aan een verantwoorde heropening van de branche. Veel van die inspanningen worden nu tenietgedaan,” aldus Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Schade vergoeden
Het kabinet moet bereid zijn de financiële schade te vergoeden die dit beleid veroorzaakt, zegt hij in een reactie op de excuses die minister-president Rutte inmiddels heeft gemaakt voor de gang van zaken. De Nederlandse Veiligheidsbranche is het eens met de oproep van de Vereniging van Evenementenmakers om de branche niet tot 13 augustus te laten wachten op duidelijkheid over de toekomst. “We hebben echt op zeer korte termijn een toekomstvisie met perspectief nodig.” Van der Steur onderschrijft ook het pleidooi om de steun voor bedrijven in deze sector (en dus ook voor beveiligingsbedrijven) nu aanzienlijk te verruimen.
Fieldlabs
Evenementen- en horecabeveiligers hebben met hun opdrachtgevers in het kader van Fieldlab Evenementen keihard gewerkt aan het weer mogelijk maken van evenementen. Dat gebeurde in fasen, met ondersteuning van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Daarbij kwamen verschillende protocollen tot stand. Terwijl de ziekenhuizen vol lagen en het risiconiveau in Nederland zeer hoog was, hebben zij 129.000 bezoekers ontvangen, hetgeen slechts 103 mogelijke besmettingen opleverde. “Er lag een prima basis om op een verantwoorde manier door te gaan”, aldus Van der Steur.
Klap voor de sector
De aankondiging tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag dat eendaagse evenementen de komende weken alleen nog maar met zitplekken en minder bezoekers mogen doorgaan, is een enorme (en niet-noodzakelijke) klap voor de sector. Dat er misschien pas kort voor 13 augustus duidelijkheid komt over de toekomst van alle evenementen, is funest voor de bedrijven, die al twee seizoenen zonder omzet zitten.
Onduidelijkheid over de toekomst
“Dit sterk wisselende beleid maakt het voor evenementenbeveiligingsbedrijven ook steeds lastiger om voldoende gekwalificeerde beveiligers te kunnen leveren als straks toch weer evenementen mogelijk zijn”, aldus Van der Steur. “Veel mensen hebben de branche al verlaten of dreigen dat nu te zullen doen, als gevolg van de voortdurende onduidelijkheid over de toekomst. Deze onzekerheid kan echt niet langer voortduren. Onze bedrijven hebben de laatste maanden ook veel tijd en geld gestoken in werving en selectie.”
Vrijwel onmogelijk
Het kabinet vestigt het beeld dat het toenemende aantal besmettingen onder andere is veroorzaakt in de horeca. Als dat al zo is, dan is het toch vooral te wijten aan het beleid van het kabinet zelf ten aanzien van de horeca-openstelling. Die volledige openstelling (vanaf zaterdag 26 juni 0.00 uur) werd zeer kort van tevoren aangekondigd. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei op vrijdag 25 juni bovendien het geen probleem te vinden als horecabedrijven die avond al zouden openblijven tussen 22.00 en 24.00 uur. “Dat maakt het organiseren van een adequate deurbeveiliging vrijwel onmogelijk”, aldus Van der Steur. “Daarbij komt dat onze bedrijven ook nog eens geconfronteerd werden met een corona-app, die lang niet altijd optimaal functioneerde.”