Verdachte NCTV-er had bijna 1000 staatsgeheimen thuis

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politie 928 staatsgeheime documenten aangetroffen bij de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheimen aan Marokko.

Onder de aangetroffen documenten bevonden zich 345 stukken van de inlichtingendienst AIVD en 65 van de militaire inlichtingendienst MIVD. Deze informatie werd gepresenteerd tijdens een pro-formazitting, waar de voortgang van het onderzoek werd besproken.
De 64-jarige verdachte, Ab el M., werd in oktober vorig jaar gearresteerd op de luchthaven Schiphol toen hij naar Marokko wilde reizen. Bij zijn aanhouding had hij volgens de officier van justitie een aanzienlijke hoeveelheid gegevensdragers bij zich. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Staatsgeheim informatie
De AIVD kwam El M. op het spoor via een ambtsbericht waarin stond dat hij mogelijk een Marokkaanse spion was. De dienst wist dat hij staatsgeheime informatie had geprint op zijn werkplek en deze ook thuis bewaarde. Daarnaast had hij sinds 2020 contact met de directeur contra-inlichtingen van een Marokkaanse inlichtingendienst en reisde hij regelmatig naar Marokko.
Justitie arresteerde El M. eind oktober toen hij op weg was naar Marokko en vond meer dan honderd geheime documenten bij hem, daterend van 2007 tot 2023. Ook werden bijna 800 geheime documenten bij hem thuis gevonden, waarvan er 312 als staatsgeheim waren geclassificeerd.
Het OM vermoedt dat El M. sinds 1995 contact heeft met de Marokkaanse inlichtingendienst. Het onderzoek, dat naar schatting nog een jaar zal duren, omvat onder meer het doorzoeken en analyseren van 46 terabyte aan informatie op gegevensdragers.

Deel dit artikel via: