Verdenking van corruptie bij aanbesteding alcoholtester

De Rijksrecherche moet onderzoeken of er sprake is van corruptie bij de aanbestedingsprocedure rond alcoholtesters voor de politie, zo meldt De Telegraaf. Een concurrerende aanbieder heeft hiervan aangifte gedaan, maar die ligt al bijna een jaar te wachten op behandeling.

Directeur Gerard van Hoeven van het bedrijf Tomar deed in februari vorig jaar aangifte tegen de politie nadat hij ervan overtuigd was dat bij de aanbestedingsprocedure in 2017 is gesjoemeld. Zijn bedrijf levert apparatuur aan politie- en brandweerkorpsen in heel Europa en deed via een dealer mee aan de aanbesteding, die een waarde had van 10 miljoen euro. De opdracht ging echter naar concurrent Dräger Nederland. Volgens Van Hoeven omdat het programma van eisen zodanig was opgesteld, dat alleen dat bedrijf in aanmerking kwam. Met opzet, aldus de directeur van Tomar, omdat hij in 2010 de klok had geluid over de Pon-affaire. Ook toen zouden er eisen zijn gesteld, waaraan maar één aanbieder kon voldoen. Volkswagen-importeur Pon schikte voor 12 miljoen euro om aan strafvervolging te ontkomen.

Vijf aangiftes
Van Hoeven heeft bij de Rijksrecherche vijf aangiftes gedaan wegens misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog. De chantage was overigens niet tegen hemzelf gericht, maar tegen zijn dealer, die meer producten aan de politie levert en is aangesproken op het gedrag van Tomar. Eén van de aangiftes is tegen korpschef Erik Akerboom, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor onjuiste verklaringen die politiewoordvoerders aflegden tegenover de media naar aanleiding van zijn aangiftes.
De Rijksrecherche werkte aanvankelijk niet mee, maar Van Hoeven kreeg wel steun van de Commissie van Aanbestedingsexperts. De vijf aangiften werden daarop samengevoegd tot één, waarna het OM besloot om de Rijksrecherche alsnog onderzoek te laten doen. Hier zit echter weinig schot in. Volgens de betreffende ambtenaren wegens capaciteitsgebrek. Als die capaciteit wel beschikbaar komt, wordt eerst vastgesteld of de politie een strafbaar feit heeft gepleegd. Daarna is pas een eventuele vervolging mogelijk. De directeur van Tomar denkt dat de kwestie niet los is te zien van de affaire rond Pon. De korpsleiding zegt in een reactie dat ook zei zich stoort aan de trage Rijksrecherche en dat het ook in het belang van de politie is dat dergelijk onderzoek zo snel mogelijk door het OM wordt behandeld.

Deel dit artikel via: