Beveiliging nieuws

Onze partners

Brivo

Kiwa

Seagate

i-Pro

IDIS

Top Security

20face

VEB

Nimo Drone Security

Genetec

Alphatronics

VAIBS

Nimo Dog Security

Add Secure

VideoGuard

ASIS

GFT

Paraat

Milestone

SMC Alarmcentrale

2N

Crown Security Services

Eizo

HID

NIBHV

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Masset Solutions

SOBA

Avigilon Alta

Securitas

ADI

VVNL

Explicate

Uniview

Centurion

Seris

PG Security Systems

Bydemes

Hikvision

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

Paxton

CSL

Connect Security

G4S

CardAccess

Unii

Secusoft

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

OSEC

NetworxConnect

Gold-IP

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Trigion

Lobeco

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

EAL

HD Security

DZ Technologies

ARAS

CDVI

Bosch Security Systems

JMB Groep

Akuvox

Optex

Eagle Eye Networks

Sequrix

Nenova

SmartSD

SmartCell

Advancis

VBN

Verdubbeling slachtoffers internetoplichting

16 februari 2016
Redactie
20:04

Volgens de Fraudehelpdesk is het aantal particulieren en ondernemers dat vorig jaar geld kwijtraakte aan oplichting via internet bijna verdubbeld vergeleken met 2014. De Fraudehelpdesk noteerde 3.625 meldingen van personen die financiële schade hebben geleden tegen 1.887 het jaar daarvoor.
Deze 3600 gedupeerden verloren gezamenlijk 12,2 miljoen euro. Eind 2014 bedroeg de gemelde schade nog 8,3 miljoen euro. De grootste groep werd slachtoffer van webwinkelfraude en met aankopen op Marktplaats. Ze betaalden vooraf, maar kregen niets geleverd.
De grootste bedragen gaan om in zogenoemde voorschotfraude. Internetoplichters benaderen hun potentiële slachtoffers met een mooi verhaal, waarvan de kern is dat zij eerst iets moeten betalen voordat ze iets kunnen krijgen. Bekendste voorbeelden hiervan zijn datingfraude, erfenis- en loterijfraude.

Datingfraude
Zo betaalden 133 slachtoffers van datingfraude ruim 2,7 miljoen euro aan hun ‘aspirant-liefdes’. Dat is gemiddeld 20.000 euro. Sommigen raakten niet meer dan honderd euro kwijt, maar er was ook een uitschieter met 380.000 euro schade. Relatief de meeste slachtoffers werden via Facebook benaderd. De vaakst genoemde datingwebsites waarop oplichters actief zijn, waren Lexa en Badoo.
In het bedrijfsleven is het aantal ondernemers en bedrijfsadministraties dat per ongeluk een spookfactuur betaalde, fors gestegen van 190 in 2014 naar 481 vorig jaar, zo blijkt uit de meldingen bij de Fraudehelpdesk. Hier ging het om relatief kleine bedragen: gemiddeld 96 euro.

Phishingmails
Het aantal phishingmails dat melders vorig jaar voor onderzoek naar de helpdesk stuurden, steeg naar 123.000. Bijna vijfhonderd gedupeerden van cybercrime meldden een totale schade van 822.000 euro.
Van de Nederlanders die met internetoplichting te maken krijgen, meldt 10 tot 13 procent dit bij de Fraudehelpdesk. Dit blijkt uit onderzoek dat het voorlichtingsbureau heeft laten uitvoeren. De werkelijke cijfers over aantallen slachtoffers en schadebedragen liggen dus aanzienlijk hoger.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner